Žutouha kornjača – američki došljak

Žutouha kornjača, Trachemys scripta

Žutouha kornjača (Trachemys scripta scripta) invazivna je vrsta kornjače porijeklom iz Sjeverne Amerike, a potiskuje domaću barsku kornjaču.

Žutouha (Trachemys scripta scripta) i crvenouha kornjača (Trachemis srypta elegans) dvije su različite podvrste kornjače koje pripadaju biološki istoj vrsti. Međusobno se razlikuju po mrljama na bočnim dijelovima glave u području ušiju. Kao pripadnici iste vrste mogu se međusobno razmnožavati i potomstvo nastalo međusobnim razmnožavanjem je plodno. Osim dviju navedenih podvrsta, u svijetu je zabilježeno još 7 podvrsta.

Žutouha, kao i crvenouha kornjača su invazivne vrste u Republici Hrvatskoj. Na staništima potiskuju domaću, autohtonu barsku kornjaču. U nadmetanju za hranu na prirodnom staništu žutouha i crvenouha kornjača su u prednosti u odnosu na barsku kornjaču, jer su veće i snažnije. Poznato je ekološko pravilo da dvije različite vrste koje se hrane istom hranom ne mogu zajedno opstati na istom staništu.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Obje podvrste stigle su u Europu iz Sjeverne Amerike krajem prošlog stoljeća. Mlade jedinke prodavane su u trgovinama kućnih ljubimaca po pristupačnim cijenama kao tzv. “kalifornijska kornjača”. Kupcima kućnih ljubimaca bile su atraktivne zbog male veličine i specifičnih boja mrlja na glavi. Budući da dugo žive i s vremenom narastu, pojedini neodgovorni vlasnici rješavali su ih se tako da su ih jednostavno odnosili u obližnje vodene ekosustave.

Žutouha kornjača

Prvi primjerci u prirodi ovih “kućnih ljubimaca” zamijećeni su u Zagrebu (Maksimirska jezera, Jarun). Slična situacija je bila i u ostalim gradovima. Zbog velike ugroze autohtone barske kornjače, zakonom je zabranjena prodaja ne samo žutouhe i crvenouhe kornjače već i drugih stranih vrsta kornjača u trgovinama kućnih ljubimaca. Valja naglasiti da kornjače općenito nisu pogodni kućni ljubimci, naročito ne za djecu; nisu zainteresirane za druženje s ljudima i mogu biti prijenosnici različitih bolesti poput salmoneloze.

Životni vijek žutouhe i crvenouhe kornjače iznosi oko 40 godina. Odrasle jedinke narastu do 40 cm u dužinu (gotovo su dvostruko duže od barske kornjače). Žutouha i crvenouha kornjača uvrštene su na popis 100 najopasnijih invazivnih vrsta na planetu.

Ukoliko u prirodnim vodenim ekosustavima opazite prisustvo invazivne žutouhe ili crvenouhe kornjače, mjesto nalaza javite udruzi Hyla koja se bavi zaštitom i proučavanjem vodozemaca i gmazova u Republici Hrvatskoj. Možete ih kontaktirati pomoću Facebook stranice ili na e-mail info@hhdhyla.hr.

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...