Škarpina – šarena, ali opasna

Škarpina – šarena, ali opasna

Opasna, izgledom neobična i pomalo zastrašujuća, ukusna i cijenjena mesa, škarpina (Scorpaena scrofa) je poznata i omiljena riba.

Uobičajeno se love škarpine do oko 30 cm, iako se ponekad mogu vidjeti primjerci dugački i do 60 cm te teški do 5 kg. Tijelo joj je ružičastocrvene do crvene boje, sa smećkastim mrljama. Zbog velike prsne peraje izgleda još veća. Iako atraktivno građena i jarke boje, ronioci je često ne vide iako je pred njima. Crvena boja prva nestaje u morskim dubinama, a uz to joj brojni privjesci na koži i travnate izrasline oko usta daju dojam kao da je dio morskog dna. Može i mijenjati nijanse mrlja te se još bolje uklopiti u okoliš. Škarpina ostaje nepokretna, pouzdajući se u kamuflažu, ali i obranu. Glava joj je načičkana šiljatim bodljama, a otrovne bodlje na leđnoj peraji i škržnim poklopcima dodatno odvraćaju grabežljivce. Otrov joj nije tako jak kao u pauka, ali svejedno ubod boli, s crvenilom i oticanjem. Katkad se javlja i vrtoglavica, povraćanje, povišena temperatura te opća slabost. Otrov je termolabilan i mjesto uboda valja uroniti u vruću vodu.

škarpina, Scorpaena scrofa, podmoje, bentos, dno, riba, more, jadran, koraligen

Tako skrivena i zaštićena, škarpina vreba na morskom dnu. Čeka ribe, rakove i mekušce u prolazu i onda otvara golema usta kojima usisava plijen. Lovi najviše noću, a danju se vraća u skrovište. Živi u cijelom Jadranu, najčešće na stjenovitom i šljunkovitom dnu s kamenim pukotinama za skrivanje. Nalazimo je duž Jadrana na različitim dubinama, obično 20 – 100 m, ali u Južnojadranskoj kotlini silazi i do 400 m. U proljeće i ujesen približava se obali, a ljeti je u većim dubinama. Škarpine se mrijeste u prvoj polovici ljeta, pošto postanu spolno zrele sa 3 – 4 godine. Danas, nažalost, malo ovih riba doživi duboku starost i dosegne 5 kg, kakve su se nekad znale naći, a sve zbog prevelika lova mrežama stajaćicama. Škarpina na brudet ili lešo (kuhana), a veći primjerci na gradelama, prevelik su mamac te je potražnja velika.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...