Šarena tvrdokoška (Trametes versicolor)

Šarena tvrdokoška, Trametes versicolor

Šarena tvrdokoška (Trametes versicolor) ljekovita je gljiva iz skupine stapčarki.

Šarena tvrdokoška obično raste na starim panjevima ili na mrtvim stablima različite debljine. Tanja stabla manjeg promjera okružuje u cjelosti. Lako ju je repoznati po koncentričnim krugovima različitih boja koji podjećaju na rep purana dok se kočoperi, zbog čega se koristi i naziv puranov rep. S donje strane tijela gljive nalaze se bjelkaste pore. Koncentrični krugovi mogu biti različitih nijansi smeđe, bijele, crne, zelene, narančaste pa i plavkaste boje. Vjerojatno boja ovisi o vrsti drveta na kojem raste odnosno o tipu tla. Blagog je mirisa i okusa, žilava. Plodišta počinju rasti u jesen, obično nakon prvih kiša.

Kao i većina ostalih gljiva, izuzetno je važna za kruženje tvari u prirodi. Hranu crpi iz organskih tvari panjeva, pri čemu ih razgrađuje na mineralne tvari. Ima gene odgovorne za produkciju posebnih enzima za razgradnju lignina i celuloze. Tako nastale mineralne tvari neophodne su biljkama za njihov rast i razvoj. Mnogo se koristi u industriji papira. Razgradnjom lignina iz otpadnog papira pomoću šarene tvrdokoške dobiva se lignolitički enzim lakaza, koji se koristi u proizvodnji novog papira umjesto štetnih kemikalija.

Šarena tvrdokoška se ubraja među 25 najljekovitijih vrsta gljiva na svijetu. Navodno sintetizira specifične peptidoglikane (kombinacija složenih ugljikohidrata i proteina) koji podižu imunitet ljudskog organizma te imaju izrazita antitumorska svojstva. Upravo zbog toga eksperimentalno je ispitivan rast ove gljive na različitim hranjivim podlogama u kontroliranim uvjetima. Istraživanja pokazuju da je najbolji prirast mase na hrastovoj piljevini te da je učinkovitost tako uzgojene gljive izuzetno visoka (Guerrero i sur., 2011.).

Šarena tvrdokoška

Šarena tvrdokoška djeluje na imunološki sustav tzv. HORMEZA efektom. Ova gljiva sintetizira “pametne stresore” (beta-glukani) u svojoj staničnoj stijenci, koji ne dozvoljavaju imunološkom sustavu da se “ulijeni”, već ga održavaju “u kondiciji”. Beta-glukani se prilikom probave vežu za specifične receptore u našim crijevima i aktiviraju imunološki sustav na različite načine. Osim beta –glukana sadrži i steroid argustrol, vitamine riboflavin i niacin, razna vlakna, fenolne spojeve i minerale. Tvari iz ove gljive djeluju na rast broja limfocita, koje potiču prepoznavanje i uklanjanje tumorskih stanica. U brojnim azijskim zemljama kombinira se tretman beta – glukamina s kemoterapijama protiv tumorskih stanica.

Postoje različiti načini konzumacije ljekovitih tvari šarena tvrdokoška, obično u obliku tinkture i samljevene u obliku praha.

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...