Vrulje – izvori slatke vode u moru

Vrulje su izvori slatke vode ispod površine mora. Budući da ti izvori izgledaju baš kao da voda vrije na tim mjestima, po tome su i nazvani.

Vrulje su najčešće skrivene u modrim dubinama Jadrana pored često nedostupnih obala, ali ponekad ih prepoznajemo po drukčijoj teksturi morske površine koja je neovisna o uobičajenome mreškanju ili valovima.

Ako zaronimo, osjetimo da je na tom dijelu mora hladnija voda te da struji s dna ili iz dubine. Vrulje su zapravo izvori vode koje je potopilo more tijekom uzdizanja morske razine za više od 100 metara nakon posljednjega ledenog doba. Ovaj je prirodni fenomen nastao istjecanjem slatke vode podzemnim krškim kanalima u Jadransko more. Oko vrulja stvara se zona hladnijeg mora i miješane bočate vode. Zbog tlaka vode u tim podzemnim kanalima more ne može ući u izvor. Vrulja može biti stalna ili povremena, ovisno o količini vode i njezina tlaka koji osiguravaju izvor ispod Jadranskog mora. Stalne se vrulje javljaju uz obalu i u podnožju velikih planina poput Učke, Velebita, Biokova i u Konavlima, dok se povremene javljaju uz obalu otoka i poluotoka. Osim negostoljubivosti ovog dijela obale, hladnija voda razlog je nešto slabije turističke razvijenosti tih krajeva.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Po toj vrsti morskog izvora nazvana je i poznata uvala Vrulja nedaleko od Makarske. Ondje, na spoju Mosora i Biokova, vjerojatno završava dio voda rijeke Cetine, odnosno njezina podzemnog toka. Zanimljivo je da je ovo ujedno jedna od najboljih lokacija za ronjenje u Hrvatskoj, pa čak i u Europi, gdje se litice obrušavaju i više od 100 metara u dubinu mora. Ovdje je miješanje vode okomito, pa se stvara stup slatke vode koji se izdiže iz podzemnih izvora. Nažalost, brojni pokušaji da se odredi konačna dubina iz koje izvire voda nisu urodili plodom. Naime, riječ je o sustavu izvora slatke vode ili čak dijela rijeke Cetine koji ponire negdje u Dalmatinskoj zagori, a izvire upravo ovdje tvoreći fascinantan lokalitet za ronioce. Velika jata riba koja se skupljaju što radi hranjenja, što radi razmnožavanja tvore predivan prizor. Upravo je zato svaki novi zaron na ovome mjestu toliko neizvjestan, a stoga i zanimljiv.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...