Rijeke

Možda nijedna europska zemlja nema tako raznolike, a istodobno tako očuvane rijeke kao što ih ima Hrvatska. Svima nam je poznata ljepota Jadrana, bistro i čisto more, stjenovite obale s drevnim kamenim gradovima. More, međutim, nije jedino bogatstvo Hrvatske; rijeke su svakako jedno od važnijih − od tromih i mutnih panonskih rijeka koje plave svoja poplavna područja, preko kratkih i brzih planinskih koje skakuću preko zapjenjenih brzaka, karlovačkih krških rijeka u bujnom zelenilu sa sedrenim barijerama i ujezerenim dijelovima, mirnih ponornica krških polja, pa sve do velikih jadranskih rijeka koje se u more ulijevaju uskim estuarijima (Zrmanja, Krka) ili prostranom deltom (Neretva).

U svjetskim se razmjerima ponosimo s čak petnaestak endema među riječnim ribama, a još su mnoge vrste iz drugih skupina živih organizama jedinstvene samo za naše tekućice. Rijeke su i važan turistički resurs − na slapove Krke ili u kanjone Cetine i Zrmanje dolaze milijuni posjetitelja.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...