Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Grmolika caklenjača – ljubitelj slane vode

Grmolika caklenjača, Salicornia fruticosa, halofitiGrmolika caklenjača (Salicornia fruticosa) podnosi velike koncentracije soli, a raste u plitkom lagunama, deltama te solanama.

 

Zamočvarena područja uz morsku obalu prijelazni su oblik staništa između mora i kopna, gdje često vladaju ekstremni ekološki uvjeti − visoka koncentracija soli i povremeno isušenje.

Tome su se prilagodili specijalisti poput halofita − biljaka koje podnose visoku koncentraciju soli. Nalazimo ju u zamočvarenim plitkom lagunama, kao što je u Ninu, deltama (Neretva) te solanama.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Karakteriziraju ih prilagođene biljne vrste, naročito grmolika caklenjača. Lako je prepoznajemo u plitkoj vodi po mesnatoj stabljici i listovima. Kada hodamo po njoj, lomi se i pucketa što podsjeća na lom stakla, a po tome je i dobila ime. Takva debela stabljika  joj je prilagodba na život u ovakvim ekstremnim staništima. Naime, caklenjača u stanicama nakuplja veće količine vode.

Grmolika caklenjača, Salicornia fruticosa, halofiti, neretva

Halofiti s caklenjačom na delti Neretve

Stabljika joj je uspravna ili puzajuća, relativno niska. Mlada biljka je zelena, čak i plavkasta. Međutim s vremenom mijenja boju pa je u jesen postaje crvenkasta, a stabljika drvenasta. Listovi sitni i ljuskavi. Caklenjača cvjeta ljeti. Cvjetovi su joj dvospolni, a oprašuje ih vjetar.

Iako ne djeluje privlačno, može se jesti kao salata, jestivi su mladi listovi i to prokuhani. Ima i ljekovita svojstva, npr. čisti crijeva, olakšava defekaciju, pojačava mokrenje…

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *