Mlakuša – skrovita močvarica

Mlakuša – skrovita močvarica

Mlakuša (Gallinula chloropus) je ptica slatkovodnih staništa koja nastanjuje i stajaće i tekuće vode obala obraslih vodenim biljem.

Ovo je česta vrsta močvarnih područja. U nizinskim područjima rijeka najčešće je opažamo uz tršćake riječnih rukavaca gdje se zadržava i hrani. Dugačka je oko 35 cm i mase od 200 do 500 g (mužjak je nešto veći i teži). Od liske (Fulica atra), ptice iz iste porodice kokošica (Rallidae), najjasnije se razlikuje po crvenom čelu i crvenom kljunu sa žutim završetkom, dok su u liske i čelo i kljun bjelkasti.

Mlakuša je svejed i oportunist koji se hrani najrazličitijim organizmima: vodenim kukcima, puževima, školjkama, ribljom mlađi, vodenim biljem, algama itd. U gnijezdo, koje najčešće gradi na obali, snese 6 – 10 jaja, na kojima sjede i mužjak i ženka. Oba roditelja brinu se o mladim potrkušcima, koji se osamostaljuju nakon 10 tjedana.

Gnijezdi se dva, ponekad i tri puta godišnje. I u Hrvatskoj i na globalnoj razini mlakuša je široko rasprostranjena vrsta i dodijeljena joj je kategorija ugroženosti LC – najmanje zabrinjavajuća. Dio populacije naših prostora su stanarice, dio gnjezdarice selice, a susrećemo i preletnice i zimovalice.

Tekst i fotografije: Luka Hercigonja

O autoru:

Luka Hercigonja njegov je biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...