Pjev ptica – prirodna simfonija

Pjev ptica – prirodna simfonija

Jedno od čuda prirode je i ptičji pjev. Mnoge se životinje glasaju, odnosno komuniciraju, no nama ljudima je ptičji pjev često velika ugoda. Naučimo više o glasanju ptica.

Ptice, svi znamo imaju širok i kompleksan repertoar glasanja koje ljudskom uhu često zvuči ugodno. To je velik zbor kompleksnih zvukova koji je u biti jezik sam za sebe. Kos, slavuj, grlica, češljugar…samo su dio naših pjevača. U svijetu su poznate rajske ptice kao izvrsni pjevači i imitatori, ali i mnogobrojne vrste druge vrste. Šojka je kod nas jedan od imitatora, koja česta zna izviždati kao škanjac.

Blago hrapavi “tiik” lastavice,  tugaljivi “gek gek gek” djetlića,  piskutavi “črrio” ševe,  svaki zvuk ima svoju svrhu i koristi se u specifičnim okolnostima. Za promatrače ptica,  učenje kako “dekodirati” tajni jezik ptica je odličan način za identifikaciju različitih vrsta i za bolje razumijevanje njihovog ponašanja.

Kao što samoglasnici i suglasnici tvore temelje naših riječi i rečenica, ptice proizvode niz dozivanja, pjesmi i melodija u ‘jeziku’  tako nijansiranom da bi mogao parirati našoj abecedi. To je sve zahvaljujući posebnom  zvučnom organu  pod nazivom pjevalo. On je veličine je graška, a nalazi se na spoju dušnika i bronha u plućima. Njegova struktura (koja varira od vrste do vrste) omogućava proizvodnju raznih pjesama i zvukova.  Svaki zvuk ima posebnu svrhu i to daje mogućnost pticama  da komuniciraju jedne s drugima u različitim okolnostima. Valja napomenuti da ptice koriste i drulčiji način komunikacije. Djetlići tako bubnjanjem u proljeće označavaju teritorij.

U načelu, razlikujemo pjesmu i zov. Pjesma je složeno i duže, melodično glasanje, povezano za teritorij te udvaranje i parenje. Zov je kratko glasanje, najčešće kao alarm.

Teritorijalna pjesma

Slavuj koji nemorno pjeva, premještajući se s grane na granu zapravo oglašava svoj teritorij. Mnoge životunje, tako i ptice za vrijeme sezone razmnožavanja, u ptice gniježđenja imaju svoj teritorij. Ptice pjesmom upozoravaju ostale mužjake da ne dolaze.

Upozoravajući zov

Uključuje oštre i probojne zvukove – upozoravajuće signale koje ptice koriste svaki put kada se osjećaju ugroženo i žele druge obavijestiti o opasnosti. To su najčešće kratki kliktaji, dovoljno glasni da se čuju na velikim udaljenostima. Isti tip zvukova koriste ptice grabežljivice kao dio svog napada.

Pozivi u pomoć

Male ptice emitiraju blage jecaje i cvrkute kako bi privukli majčinu pažnju, često uz to i mašući krilima. Intenzitet zova je nizak ali ipak jasan da bi se  percipirao u blizini gnijezda. Male ptice često nastave koristiti ovaj zov nakon napuštanja gnijezda – jer mama je uvijek mama!

Kontaktni zov

“Hej,  jesi dobro?” Kontaktni zov za ptice je manje više ekvivalent našeg provjeravanja jesu li nam prijatelj u redu. One koriste kontaktni zov kada putuju u jatima, žele dozvati jedne druge ili žele podijeliti vijesti o dobrom izvoru hrane. Ovaj zov je karakteriziran umjereno glasnim cvrkutom sličnom žamoru ali nije prodoran kao zov za upozorenja

Zov tijekom leta

Mi imamo poslovne pozive (one u kojima koristimo formalni prizvuk zato što to na neki način zahtijevaju), a slično tome,  ptice imaju specifične zovove koji se koriste samo kada lete. Interesantno, ovo su najprecizniji zovovi po kojima pokušavamo identificirati vrste i jako su muzikalni, posebno kada najavljuju prelazak jata za vrijeme sezone migracije. Posebno su glasni ždralovi koje često prvo čujemo, pa tek onda vidimo na nebu.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Zašto ptice pjevaju u zoru?

Pjev ptica u jutro označava ugodno buđenje nama ljudima (iako ne svima 😊).  Ali zašto ptice najčešće pokazuju svoje vokalne talente u ovo doba dana? Odgovor se može naći u čistoj “taštini”: to je zato da bi se prikazale zdrave i u formi. Ptice se uglavnom hrane tijekom dana, pa su rano ujutro, kada nisu nahranjene i gladne, najslabije i ranjive. Pjevanje u zoru je tehnika koju koriste mužjaci da bi potvrdili svoje zdravlje i snagu potencijalnim partnericama. Nije ni čudo: pjevanje je jako povezano s ptičjim “ljubavnim životom” i jako je važno kroz sve faze veze od udvaranja do gniježđenja.

Kako naučiti raspoznati ptice prema njihovoj pjesmi

Naravno, najbolji način kako raspoznati ptice po njihovoj pjesmi je izaći vani i jednostavno slušati najljepšu glazbu ikad napravljenu. Zbor koji možete čuti u šumama ili nacionalnim parkovima je prava simfonija, posebno za one koji mogu u razumjeti razne nijanse. Za početnike, može biti korisno da imaju priručnik koji – zajedno s kartama i fotografijama različitih vrsta- objašnjava različite glasovne karakteristike, ali budite sigurni da s malo vježbe i strpljivosti, svatko može otključati tajne ptičjeg pjeva.

Stranica Xeno canto dobra je baza ptičjeg pjeva.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...