Crvendać (Erithacus rubecula)

Crvendać (Erithacus rubecula)

Crvendać (Erithacus rubecula) je česta ptica pjevica kod nas. Svi vole njegovu pojavu i njegov pjev.

Crvendać je prepoznatljiva i česta ptica pjevica rasprostranjena gotovo čitavom Europom te dijelovima Afrike i Azije. U Hrvatskoj je crvendać kao gnjezdarica mnogo brojniji u kontinentalnim krajevima, dok je u priobalju uglavnom zimovalica. Nastanjuje različite tipove staništa obraslih drvećem i grmljem: listopadne i crnogorične šume, šikare, gradske parkove, vrtove, poljoprivredne površine sa živicom i grmljem i sl. Obično se zadržava blizu tla.

Dužine je oko 14 cm, raspona krila 20-22 cm i težine 16-22 grama. Mužjaci i ženke su slični, smećkasti, svijetlog trbuha i narančastih prsa i lica. Mladi su smećkasti, istočkani i bez narančastog perja, a roditeljima počinju sličiti nakon mitarenja. Crvendać se hrani raznim kukcima, sitnim sjemenjem, šumskim plodovima, gujavicama, puževima itd.

Gnijezdo savija na tlu ili u vegetaciji nisko iznad tla, tako da gnijezdo bude dobro skriveno, no zabilježeno je da prihvaća i druga zaštićena mjesta. Gnijezdi se uglavnom dva puta godišnje, od travnja do srpnja. Ženka polaže 4-6 jaja na kojima sjedi oko 14 dana, a mlade čučavce hrane oba roditelja. Mladi se osamostaljuju za 12-15 dana. Životna dob crvendaća je do 5 godina, u zatočeništvu i više.

Crvendać, Erithacus rubecula

Crvendać je izrazito teritorijalna ptica koja teritorij zauzima u vrijeme gniježđenja, na zimovanju, čak i na odmorištima u seobi. Budući da svoj teritorij i zimi označava pjesmom, crvendać je jedna od rijetkih vrsta ptica čiji pjev možemo čuti tijekom čitave zime, osobito za prvih toplijih dana.

U hladnijem dijelu areala crvendać je selica, a u toplijem, barem djelomično, stanarica. Populacije zapadne Europe većim su dijelom stanarice. Status vrste je siguran (LC) i pretpostavlja se da u Hrvatskoj populacija broji između 1.000.000 – 1.200.000 parova.

Tekst i fotografije: Luka Hercigonja

Luka Hercigonja je biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...