Gujavica (Lumbricus terrestris)

Gujavica (Lumbricus terrestris)

Foto: Rob Hille

Kad padne kiša, iz zemlje počinju navirati gujavice (Lumbricus terrestris) ili, kako ih često zovemo, kišne gliste.

Gujavica je građom i fiziologijom relativno jednostavna životinja. Kolutićavac je, iz podrazreda maločetinaša, zajedno s pijavicama. Tijelo joj je duguljasto, u presjeku okruglo te mekano, jer nema skelet. Sastoji se od brojnih segmenata ili kolutića po kojima je cijela skupina i dobila ime. Svaki kolutić ima nekoliko četina. Epitel kože, doduše, luči tanak sloj stanica koji zovemo kutikula, ali on je porozan. Kroz njega gujavica diše, a žlijezde luče sluz koja vlaži površinu tijela za lakšu izmjenu plinova kroza sitne kapilare. Gujavici je potrebna određena vlaga jer se inače suši.

Pri nepovoljnim uvjetima može mijenjati dubinu tla, a katkad i prijeći u neaktivno stanje. Gujavica s druge strane ne podnosi i mnogo vode pa zato za kiša izlazi izvan zemlje da se ne “utopi”, odnosno uguši. Sluz olakšava i kretanje kroz tlo ili na površini. Izdužuje i skraćuje dijelove tijela, baš kao harmonika. Pomažu joj i četine na površini tijela kojima se poput vesala “odguruje” od podloge. Iako jednostavno građena, gujavica ima razvijen živčani i osjetilni sustav s jednim većim moždanim ganglijem u prednjem dijelu tijela te jednostavnim ganglijima u svakom dijelu. Oni su povezani s osjetilnim stanicama po cijelom tijelu koje detektiraju dodir, okus i svjetlo.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Gujavice su dvospolci koji se međusobno pare i izmjenjuju spermatozoide. Oplođena jaja i hranjive tvari pohranjuje u kokon koji odbacuju katkad i godinu dana nakon parenja. Iz njega izlaze mlade gujavice.

Gujavica živi u tlu, ali dolazi često na površinu da bi se hranila i razmnožavala. Hrane se najviše biljkama te dovlače lišće u tlo koje se djelomično razgrađuje prije nego što ga pojedu. Gujavice se hrane i životinjskim otpadom. One tako razgrađuju organsku tvar u jednostavnije spojeve koji zatim postaju hranjiva tvar za biljke. Drugim riječima, nastaje humus. Kad se zna da u metru četvornom može ih biti i 1000 primjeraka, gujavice su izuzetno korisne za poljoprivredu. Nažalost, ta ista poljoprivreda svojim ih kemikalijama ubija.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...