Zlatna mara

Cetonia aurata, zlatna mara, kukci, cvijet, oprašivanje

Na cvjetove ne slijeću samo leptiri nego i veliki i lijepi kukac zlatna mara (Cetonia aurata).

Unatoč imenu, zlatne mare najčešće su zelenkaste s metaličnim sjajem, ali mogu biti dijelom ili u cijelosti brončane, bakrenaste, plavkaste. S donje su strane bakrenaste. Boja nastaje refleksijom polariziranog svjetla od površine tijela. To su veći kukci iz skupine kornjaša čiji je prednji par krila (pokrilje) tvrd. Stražnji je par krila opnast te su pri mirovanju uzduž i poprijeko presložena ispod pokrilja. S njima zlatne mare mogu letjeti brzo, ali ne elegantno i uglavnom tromo. Pritom zuje slično bumbaru. Pokrilje im je u letu izvučeno van, a stopala su uvučena.

Zlatna mara slijeće na velike cvjetove, često ruže, gdje se hrane peludom biljaka. Mare osobito privlače plave i žute boje cvjetova. Za razliku od nježnih leptira, grube mare svojim nogama oštećuju cvjetove dok hodaju po njima. Zlatne mare masovno se pojavljuju na početku ljeta u vrijeme zrenja plodova. Hrane se mekim sočnim plodovima breskve, nektarine, smokve… Izgrizaju ili produbljuju oštećenja na plodovima voća te nanose gospodarske štete.

Zlatne se mare bude u proljeće i brzo počinju pariti, često i na samim cvjetovima dok jedu pelud. Ženka potom odlaže jaja u zemlju (na dubinu 5 cm ili dublje). Iz jaja se razvijaju ličinke koje prolaze nekoliko stupnjeva razvoja. Hrane se lišćem, drvom i drugim dijelovima biljaka u raspadanju te stvaraju dobar kompost. Često su u blizini voćnjaka ili na starim, trulim panjevima koji im služe kao izvor hrane. Tako preživljavaju do proljeća kada izlaze kao odrasli kukci. Zlatne mare češće su u priobalnom području Hrvatske.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...