Opasna striga (Scolopendra cingulata)

Opasna striga (Scolopendra cingulata)

Foto: DinaKuzia

Opasna striga (Scolopendra cingulata) vrsta je stonoge čiji ubod može biti opasan, ali na sreću skriva se ispod kamenja ili lišća.

Stonoge su člankonošci s brojnim kolutićima koji nisu sjedinjeni. Na svakom kolutiću mogu imati jedan par nogu (strige) ili dva para nogu (dvojenoge). Ukupno ih može biti od samo tri para do više nego 200, no strige ih obično imaju manje od dvojenoga. Na glavi su ticala za opip i njuh. Otvori za disanje, odušci, nalaze se uzduž cijelog tijela, a dugo, cjevasto srce ima dvostruke otvore gotovo u svakom kolutiću. Probavilo je najčešće dugačka cijev. Imaju pojedinačne oči koje su nastale vjerojatno iz sastavljenih očiju.

Opasna striga naša je najveća stonoga koja naraste i 10 – 15 cm. To je zapravo jedna od manjih vrsta iz ovog roda – neke tropske vrste narastu čak do 30 cm. Tijelo joj je spljošteno. Dijelovi su tijela žutozlatni do smećkasti, a stražnji je kraj članaka crn. Svaki je dio zaštićen trbušnom i leđnom pločicom od hitina. Glava je tamna, relativno duge noge su žute, a kratka, nitasta ticala mogu biti jarkocrvena. Budući da kroz površinu tijela i otvore za disanje gube znatne količine vode, aktivne su noću, a danju se skrivaju.

Opasna štriga česta je ispod panjeva ili lišća, gdje je veća vlaga. To je brza i agresivna, grabežljiva vrsta. Napast će i pojesti gotovo svaku životinju koja nije veća od nje same. Koristi se otrovom da svlada plijen. Plijen hvata preobraženim prvim parom nogu (čeljusnim nožicama) u obliku kliješta ili pincete koje završavaju bodljom i kroz koju izlazi otrov. Potom grizu i jedu s tri para čeljusti.

Ova vrsta može ugristi i čovjeka te uzrokovati visoke temperature, povraćanje i jaku bol na mjestu ugriza. Parenje je jednostavno – mužjak ostavlja spermatofor koji ženka pokupi i njime oplođuje jaja. Polaže nekoliko desetaka jaja koja potom čuva.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...