Crna udovica (Letrodectus tredecimguttatus)

Crna udovica (Letrodectus tredecimguttatus)

Iako otrovna, crna udovica (Letrodectus tredecimguttatus) je plaha i gotovo uvijek bježi od čovjeka

Crna udovica je mali pauk; ženke narastu od 1 do 2 cm, a mužjaci su dosta manji – samo 3 – 5 mm. Ženke najlakše prepoznajemo po crnom tijelu s do 17 velikih crvenih pjega. U posve mladih pauka pjege su bijele, ali postupno crvene u sredini, a bjelina nestaje. U odraslih mužjaka ostaje, međutim, bijeli obrub. Kao i u većine pauka, okruglasti je abdomen veći od ovalnog i plosnatog glavopršnjaka (prednji dio tijela).

Nalazimo ga u krškom području Hrvatske, pri čemu je čest u Istri. Živi u kamenjarima i suhim područjima, a manje uz naselja. Crna udovica plete mreže pomoću kojih lovi. Gradi ih pri zemlji, između travki, grmlja i kamenja. U njih najviše padaju skakavci, zrikavci i kukci koji se kreću blizu tla. Kad se žrtva zapetlja, udovica ga ubija otrovom. Ubrizgava ga kliještima koja su kanalićima povezana s vrećicama u kojima posebne žlijezde proizvode otrov.

Otrov je bistra bijela tekućina koja se sastoji od toksalbumina i lipoproteina, a djeluje na središnji živčani sustav. Vrlo je jak, jači od poskokova i otrova mnogih zmija, ali su količine manje. Crna udovica može regulirati količinu ubrizganog otrova. Pošto žrtva podlegne, pauk u nju izlučuje slinu s probavnim enzimima. Razgrađen meki dio tijela usisava i tako se hrani. Otrov prije svega služi u lovu, a ne u obrani te je dragocjen i pauk ga ne rasipa, osim u krajnjoj nuždi.

U vrijeme parenja mužjak “pleše” oko ženke. Ženka leže i do 400 jaja u svilasti kokon koji odlaže ispod kamena, trave i drugdje. Potkraj svibnja mali pauci počinju izlaziti iz kokona. U početku žive svi u istoj mreži i hrane se uglavnom paučićima iz istog legla.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...