Crna roda (Ciconia nigra)

Crna roda (Ciconia nigra)

Skrovita gnjezdarica naših vlažnih šuma uz velike rijeke i močvare, crna roda (Ciconia nigra) je srodnica bijele rode.

Crna roda je velika ptica tamnog perja koje kod odraslih ptica ima zelenkasto-ljubičasti sjaj, dok su joj prsa i trbuh bijeli. Kljun i noge su crvene boje. Hrani se prvenstveno ribom, kukcima, gmazovima i vodozemcima, rakovima, te sitnim sisavcima i pticama. Plijen lovi polako hodajući u plitkoj vodi, duž obala rijeka i drugih stajaćih voda. U nas gnijezdi u starim poplavnim šumama te je dobar indikator tih staništa.

Osim odgovarajućih stabala koje mogu podržati njeno veliko gnijezdo, ključna pretpostavka za njeno gniježđenje je nedostatak uznemiravanja na koje je izuzetno osjetljiva. Ženka u krošnji stabla nese dva do pet sivobijelih jaja. Inkubacija traje 32 do 38 dana, a oba roditelja leže na jajima. Nakon što se izlegu,mladuncima treba nešto iše od dva mjeseca da polete i napuste gnijezdo.

Prilikom hranjenja i seobe može se vidjeti i na drugim otvorenim površinama, vlažnim livadama i pašnjacima, kanalima i manjim vodotocima. Crna roda je rasprostranjena u Europi, Aziji i Africi. Europske, pa tako i hrvatske, populacije su prave selice koje zimu provode u tropskim i suptropskim dijelovima Afrike južno od Sahare. U jesen crne rode odlaze na jug.

crna roda, Ciconia nigra

Crna roda je redovita gnjezdarica u Hrvatskoj, u poplavnim područjima kao što je Lonjsko polje i Kopački rit. Najčešće se može vidjeti duž rijeka tijekom hranjenja, kada polako hoda uz obalu ili duž sprudova, kao i tijekom seobe kada se na sprudovima odmara. Česta je i u Kopačkom ritu i na našim ribnjacima  gdje se tijekom seobe ponekad okupi i do 50 primjeraka.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...