Crna hudika (Viburnum lantana)

Crna hudika (Viburnum lantana)

Crna hudika (Viburnum lantana) je listopadna grmolika biljka iz porodice moškovica (Adoxaceae).

Ova biljka samoniklo raste u sklopu šikara, na rubovima šuma te uz poljske puteve. Voli sušnije i osunčane položaje. Korijen biljke dobro je razvijen. Šiboliki izdanci narastu do 5 m u visinu. Kora je sivkasta, na mladim granama tanka, a na starijim ljuskavo ispucala. Listovi su nasuprotni, jednostavi po građi, na kratkim peteljkama dugim 1-3 cm. Plojke listova su jajolikog oblika dužine do 15 cm. Rubovi plojki su nazubljeni, a vrhovi blago zašiljeni. Plojke listova na licu imaju udubljena, a naličja plojki su dlakava.

Pojedinačni cvjetovi su gusto poredani i skupljeni su u cvat gronju koji je smješten na vrhovima mladih grana. Cvjetovi su dvospolni. Čaška je građena od 5 lapova, a vjenčić od 5 latica. Unutar ocvjeća smješteno je 5 prašnika i plodnica sastavljena od 3 plodna lista. Cvjetovi mirišu pa ih oprašuju kukci. Cvatnja započinje već u travnju.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Plod je koštunica mesnatog usplođa s jednom sjemenkom. Jajaste koštunice dozrijevaju u kolovozu i rujnu. Zbog različitog vremena zriobe plodova na istoj biljci je moguće vidjeti crvene i crne koštunice. Sjemenke su plosnate, po dužini izbrazdane te imaju zadebljale rubove. Razmnožavanje crne hudike moguće je sjemenkama i reznicama.

Crna hudika, Viburnum lantana

Zbog obilja nektara i peluda, crna hudika ubraja se u medonosne biljke. Plodovi se ne upotrebljavaju u prehrani ljudi. Mladi savitljivi izbojci nekada su bili korišteni za vezanje i pletenje. Zbog guste krošnje i bijelih cvjetova crna hudika se koristi u parkovnoj arhitekturi. U Međimurju je postojala tradicija sadnje srodne crvene hudike (Viburnum opulus L.), ukrasne biljke okruglastih cvjetova zvane ‘kruhek’.

Crna hudika, Viburnum lantana
nezreli plodovi

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...