Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Ljekovita češnjača

 Ljekovita češnjača, češnjevka, Alliaria petiolata, Alliaria officinalisLjekovita češnjača velika je biljka proljeća. Poznata je po okusu i mirisu češnjaka, po kojem je i dobila ime.

 

Ljekovita češnjača (češnjevka, lat. Alliaria petiolata; sin. Alliaria officinalis)je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Samoniklo raste u sjenovitim i polusjenovitim listopadnim šumama te uz njihove rubove. Prve godinu rasta pohranjuje organske tvari u podanak, a tek druge godine izrasta stabljika koja nosi cvijet i plodove, odnosno sjemenke.

Naziv je dobila zbog mirisa na bijeli luk, češnjak. Češnjača cvate tijekom travnja i svibnja. Biljka ima uspravnu i uglavnom nerazgranatu stabljiku koja ponekad izraste do 1m visine. Jednostavni listovi su naizmjenično raspoređeni na stabljici. Plojke listova su srcolike ili trokutaste, imaju tupo nazubljene rubove. Bijeli grozdasti cvat izrasta na vrhu stabljike i/ili bočno iz pazušaa listova pri vrhu. Pojedinačni cvjetovi su mali, dvospolni i tetramerni. Čaška se sastoji od 4 lapa, a vjenčić od 4 bijele latice. Prašnici su raspoređeni u dva ciklusa (2+4), plodnica se sastoji od dva plodna lista.

Iz cvjetova nastaju plodovi, suhi pucavci u obliku komuške. Unutar komuške sazrijevaju crvenkaste hrapave sjemenke. Sjemenke se vrlo lako rasijavaju, vrlo su otporne i mogu mirovati nekoliko godina čekajući povoljne uvjete. Češnjača s lakoćom potiskuje druge biljke na staništu. Češnjača posjeduje određena ljekovita svojstva, no danas se rijetko koristi u ljekovite svrhe. Mladi listovi nekoć su se dodavali salatama zbog blagog okusa na češnjak.

Tekst: Mišo Rašan, fotogafije: Luka Hercigonja

O Autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.