Bazga – ljekovita i ukusna biljka

Bazga – ljekovita i ukusna biljka

Bazga (Sambucus nigra) je omiljena biljka iznimnih ljekovitih svojstava i ugodne arome cvjetova.

Pripada porodici moškovica (Adoxaceae) i samoniklo raste na mnogim staništima: uz rubove šuma, na čistinama, uz potoke i rijeke, šikare, u dvorištima, uz gospodarske objekte, putove i sl. Odgovaraju joj polusjenoviti i sunčani položaji, te vlažna i bogata tla.

Korijenov sustav bazge plitak je i površinski. Nadzemni dio biljke je listopadni grm koji izrasta do 5 metara u visinu ili stablo visoko do 10 metara. Mlade grane sivkaste su boje, glatke i prekrivene tamnim lenticelama (otvori za izmjenu plinova slični bradavicama), dok je kora u starijih grana tamnija i izbrazdanija. Grane su u presjeku šuplje, ispunjene mekanom bijelom srčikom. Složeni, neparno perasti i nasuprotni listovi izrastaju prije cvatnje. Plojke listova su ušiljene, s pilasto urezanim rubom. Bazgu često napadaju lisne uši.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Cvjetovi su sitni, bijeli, dvospolni i vrlo mirisni, skupljeni u vršni cvat (paštitac) širok do 20 cm. Ocvjeće se sastoji od pet latica, a unutar ocvjeća smješteno je pet prašnika i jedna podrasla plodnica. Plodovi su sočne koštunjičave bobice, koje su isprva zelene, zatim ljubičasto-crvene, te na kraju sazrijevanja (u kolovozu) crne. U svakoj bobici nalaze se po tri sjemenke. Bazga cvate od kraja travnja do lipnja, u našem podneblju uglavnom u svibnju. Razmnožava se sjemenkama i vegetativno.

Svi dijelovi bazge – korijen, kora, list, cvat i plod – koristite se u ljekovite svrhe, osobito u liječenju bolesti respiratornih organa, dišnih putova, za pospješivanje izlučivanja tekućina (znojenje, mokraća), iskašljavanje, za jačanje imuniteta itd. Nezreli plodovi i listovi bazge sadrže toksični sambunigrin, spoj koji sadrži cijanovodik. Do trovanja može doći zato što se cijanidni ion veže za hemoglobin u krvi, čime sprječava vezanje kisika. Stoga nezrele plodove u sirovom stanju treba izbjegavati. Zreli plodovi koriste se u prehrani, termički obrađeni, i to za pravljenje pekmeza, voćnog soka, kompota, likera i bazginog vina.

Bazga, Sambucus nigra

Najradije se ipak koriste cvjetovi, osobito za vrlo ukusan, osvježavajući i ljekoviti sirup od bazge. Sušeni cvjetovi koriste se i za čaj, samostalno ili u kombinaciji s, primjerice, lipom i kamilicom, za liječenje prehlade i gripe. Pri tome je dobro napraviti čaj visoke koncentracije, tj. nekoliko žlica osušenih cvjetova na šalicu vode. Cvjetove općenito treba ubirati po sunčanom vremenu, najbolje iza podneva, jer tada sadrže najmanje vlage. Suše se na tamnom i prozračnom mjestu i poželjno je da zadrže što svjetliju boju (nije dobro da previše potamne). Isto tako važno je ubirati cvjetove s biljka koje su što udaljenije od poljoprivrednih površina te tako nisu izložene otrovima koji se raspršuju prilikom prskanja usjeva.

Tekst i fotografije: Luka Hercigonja

O Autoru:

Luka Hercigonja biolog je amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...