Ljekovita sapunika – biljka od koje se radi sapun i šampon

Ljekovita sapunika – biljka od koje se radi sapun i šampon

Ljekovita sapunika (Saponaria officinalis) je biljka vlažnih i pjeskovitih staništa, a poznato je da se od nje može napraviti sapun i šampon.

Obična ili ljekovita sapunika je višegodišnja biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Nastanjuje uglavnom vlažna pjeskovita mjesta na nasipima uz jarke i potoke te rijeke, uz vlažne livade, u vrbicima i uz rubove vlažnih šuma. Dobro podnosi i blagu zasjenu. Rasprostranjena je Europom i dijelovima Azije.

Latinski naziv roda Saponaria dolazi od riječi sapo što znači sapun. Cijela biljka sadrži saponine koji u vodi stvaraju pjenu. Stoga su još stari Grci i Rimljani koristili običnu sapuniku kao sredstvo ne samo za pranje tijela i kose već i za pranje odjeće.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

U tlu je debeli i razgranati valjkasti podanak. Zareže li se podanak, lako je uočiti njegovu žutu unutrašnjost. Vanjski dio je crvenosmeđe boje. Zeljasta stabljika naraste do 1m u visinu (obično manje), okrugla je na poprečnom presjeku i razgranata pri vrhu. Listovi su nasuprotni i sjedeći (bez peteljki). Plojke listova su eliptične, zašiljenog vrha, rubovi su ravni i na dodir hrapavi. Na plojkama su vidljive tri uzdužne lisne žile koje su jače izražene u odnosu na ostale.

Pojedinačni dvospolni cvjetovi su pentamerni, smješteni su na vrhu stabljike i formiraju metličasti cvat. Čaška je srasla (5 lapova), vjenčić čini 5 bijeloružičastih ili bijelih latica. Unutar ocvjeća je 10 prašnika i plodnica od 2 plodna lista. Cvatnja je od lipnja do rujna, cvjetove oprašuju kukci. Cvjetovi oko sebe šire ugodan miris, naročito noću. Iz cvjeta nastaje plod u obliku tobolca u kojemu je smješteno mnoštvo sitnih crnih sjemenki. Sjemenke se rasprostranjuju pasivno. Kad tobolac pukne zrele sjemenke raznosi vjetar ili životinje.

Ljekovita sapunika

Obična sapunika se uzgaja i hortikulturno. Razmnožavanje je moguće sijanjem sjemenki u proljeće ili vegetativno pomoću podanka u jesen ili proljeće.

Od bioaktivnih tvari osim saponina, podanak i listovi sadrže ponešto vitamina C.

Ljekovita sapunika primjenjuje se u narodnoj medicini, osobito u liječenju bolesti respiratornog sustava.

Od sapunike se može napraviti i šampon. Dio podanka ove biljke treba izvaditi iz tla te dobro očistiti od zemlje. Koru podanka (100 do 130 grama) treba narezati na komadiće te kuhati u pola litre destilirane vode sve dok pola vode u posudi ne ispari. Preostali sadržaj tekućine treba procjediti preko gaze i pospremiti za upotrebu. Tako pripravljen šampon je navodno odličan za sve tipove kose. Zbog ugodnijeg mirisa šamponu od obične sapunike je moguće dodati različita eterična ulja po izboru.

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...