Konopljuša (Eupatorium cannabinum)

Konopljuša (Eupatorium cannabinum)

Konopljuša (Eupatorium cannabinum) biljka je vlažnih staništa, s ljekovitim svojstvima.

Konopljuša ili resnik (Eupatorium cannabinum) zeljasta je i višegodišnja biljka širokog rasprostranjenja iz porodice glavočika (Asteraceae). Dolazi na vlažnim staništima – uz rijeke i potoke, jarke i kanale, uz vode stajaćice, u sastavu živica, te uz rubove šuma. Latinsko ima roda dolazi od starogrčke riječi eupator što znači plemenit. To je zato što su je još stari Grci koristili u ljekovite svrhe. Ime vrste potječe zbog sličnosti u građi listova s kanabisom.

Ispod površine tla vodoravno se pruža cilindrični podanak pomoću kojega konopljuša preživljava zimu. Iz podanka izrasta korijenje i nadzemni izdanak. Zeljasta stabljika izraste 1,5 do 2 m u visinu. Na poprečnom presjeku stabljika je okrugla, površina je prekrivena dlakama. Stabljika je obično razgranata što ovisi o gustoću sklopa u kojem biljka raste. Listovi su međusobno nasuprotni, kratkih peteljki ili čak sjedeći, plojke dlanasto razdijeljeni na uglavnom 3 dijela. Rubovi plojki su pilasti, šiljastih vrhova, razgranate lisne žile jasno su uočljive. U pazušcima listova pri vrhu stabljike izrastaju bočni ogranci.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Pojedinačni ružičasto-bijeli cvjetovi su cjevasti, skupljeni u cvatove u obliku glavice. Cvjetovi su dvospolni, pentamerni. Vjenčić se sastoji od 5 latica. Unutar cvijeta je plodnica s tučkom i 5 prašnika. Podrasla plodnica ima samo jedan sjemeni zametak. Cvatnja započinje u lipnju ili srpnju i traje sve do konca rujna. Cvjetove bogate nektarom oprašuju kukci, uglavnom pčele i leptiri. Plod je roška s nastavcima.

Konopljuša

U podanku konopljuše ima dosta inulina koji je dobar prebiotik. U službenoj medicini inulin iz konopljuše koristi se za jačanje imunološkog sustava. Od bioaktivnih tvari u biljci su prisutna eterična ulja, flavonoidi, tanini, saponine i treslovine. Navodno svježe cijeđeni sok omamljuje crijevne obliće (dječja glista, bijela glistica) pa se koristi pri liječenju od istih. Zabilježene su neželjene pojave konzumacije čaja od konopljuše u prevelikim količinama.

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...