Kozlac – otrovan i neobičan

Kozlac, Arum maculatum

Kozlac (Arum maculatum) je otrovna biljka neobičnog izgleda.

Kozlac je višegodišnja zeljasta jednosupnica ili monokotiledona iz porodice kozlaca (Araceae). Za biljku se koriste i narodna imena kozlić, zmijin češalj i zmijin kukuruz. Preferira vlažne i sjenovite šume i šikare. Cijela biljka je otrovna, stoga se ne preporučuje dirati je.

Biljka zimu preživljava pomoću okruglastog gomolja u kojem je spremište organskih tvari za sljedeću vegetacijsku sezonu, dok se ne pojave prvi listovi. Iz gomolja u tlo izrasta razgranato korijenje, koje iz tla preuzima vodu i mineralne tvari. Gomolj obavijaju smeđi pridankovi listovi. Između pridankovih listova u rano proljeće, prije listanja šuma, izrastaju peteljke koje na sebi nose kopljaste plojke. Plojke listova su zelene boje i često imaju na sebi smeđe pjege.

Cvat kozlaca je u obliku klipa i smješten je na zadebljaloj cvjetnoj stapci. Obavijen je jednim velikim pricvjetnim listom u obliku tuljca. Na istom cvatu pojavljuju se pojedinačni jednospolni muški i ženski cvjetovi na donjem dijelu klipa. Niže su smješteni ženski cvjetovi, a iznad njih muški. Gornji dio klipa je sterilan. Muški andrecej sadrži 2-4 prašnika, a plodnica se sastoji od jednog plodnog lista. Cvatnja započinje već početkom travnja i traje tijekom svibnja.

Cvat s tuljcem je odlična klopka za kukce. Privlače ih mirisne tvari koje izlučuje klip.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Interesantno je da tada oko klipa temperatura poraste za čak 17°C u odnosu na okolinu. Tako povišena temperatura pridonosi boljem širenju mirisnih tvari koje primamljuju kukce. Dlačice u tuljcu su usmjerene prema dolje pa kukac lako uđe, ali ne može izaći. Nastojeći izaći, kukci plaze po ženskim cvjetovima i oprašuju ih. Kad su ženski cvjetovi oprašeni, tada sazrijevaju muški cvjetovi. Nakon toga dlačice uvenu te kukac može odletjeti s peludom do sljedećeg cvijeta. Nakon oprašivanja propada gornji sterilni dio klipa i ovojni pricvjetni list. Iz oprašenih ženskih cvjetova razvijaju se plodovi – narančaste bobe koje sazrijevaju u različito vrijeme, ovisno o oprašivanju.

Kozlac, Arum maculatum
Kozlac, dva cvata. Jedan s već otvorenim pricvjetnim listom, iza drugi s još zatvorenim.

Svi dijelovi biljke su otrovni. Sadrže otrov aroin koji se razara kuhanjem ili sušenjem. Sok kozlaca također je otrovan, a najviše ga ima u gomolju i u plodovima. Zabilježeno je da su ljudi gomolje kuhali prilikom nestašice hrane jer sadrže veće količine škroba. Mljevenjem suhog gomolja dobiva se tzv. ciparski prašak koji se koristio za pudranje lica i perika.

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...