Mali kaćun (Orchis morio)

Mali kaćun, Orchis morio

Mali ili obični kaćun (Orchis morio) jedna je od naših brojnih orhideja.

Mali kaćun je višegodišnja zeljasta biljka iz jedne od najrasprotranjenijih porodica biljaka na Zemlji, a to su orhideje ili kaćunke (Orchidaceae). Raste na osunčanim i suhim travnjacima ili u svijetlim šumama. Kao i ostale vrste samoniklih orhideja, mali kaćun je u Republici Hrvatskoj zaštićena vrsta i nalazi se na popisu u Crvenoj knjizi vaskularne flore Hrvatske u kategoriji gotovo ugroženih biljaka (NT). Stoga nemojmo uništavati ove prekrasne biljke u prirodi kako bismo ih očuvali i kako bi sljedeće generacije mogle uživati u njihovim lijepim cvjetovima.

Mali kaćun ima u tlu dva gomolja. Jedan je mladi i sadrži pričuvu organskih tvari, a drugi je prošlogodišnji i u njemu nema više pričuve organskih tvari. Iz tog starijeg gomolja izrasta nadzemna uspravna stabljika. Naraste do 30 cm u visinu. Listovi su jednostavne građe, bez peteljki. Rukavac lista obavija stabljiku, plojke listova su plavkastozelene, lancetaste i zašiljenih vrhova. Lisne žile na plojkama su usporedne. Dvospolni pojedinačni cvjetovi smješteni su na vrhu stabljike i skupljeni su u klas. Cvjetovi su ljubičastocrveni s purpurnim žilama i mirišljavi. Perigon je građen od dva ciklusa (3+3). Medna usna je duža nego što je šira i građena je iz 3 dijela. Po sebi ima purpurne točke na bjelkastoj ili svijetloljubičastoj podlozi. Unutar perigona su smještena tri prašnika i jedan tučak. Plodnica je građena od 3 plodna lista. Cvatnja je od ožujka do svibnja i cvjetove oprašuju kukci.

Plod je tobolac u kojem se razvija velik broj sitnih crnosmeđih sjemenki. Sjemenke svih kaćuna prokliju samo u simbiozi s određenim vrstama gljiva koje im dopremaju dovoljno vode. Takva pojava u prirodi naziva se mikoriza. Klijanje je stoga vrlo sporo i moguće je samo na određenim staništima.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Glavni uzrok ugroženosti malog kaćuna je fragmentacija staništa. Na izuzetno malim staništima dolazi do smanjenja varijabilnosti unutar populacije što nepovoljno djeluje na opstanak u malim populacijama.

Mali kaćun

Kaćuni su razvojno vrlo mlade vrste pa postoji mogućnost međusobnog križanja između vrsta. Na taj način nastaju brojni križanci ili hibridi. Determinacija križanaca je često puta jako teška jer takve jedinke imaju svojstva roditelja različitih vrsta.

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...