Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Krocanj (resa) – biljka na zlom glasu

Krocanj,Myriophyllum spicatum, resa, šodericaKrocanj (Myriophyllum spicatum) je vodena biljka. Zovu ga često i resa, a mnogi kupači kontinentalnih jezera ga ne vole.

Krocanj, znanstvenog naziva Myriophyllum spicatum, vodena je biljka iz skupine. Početkom ljeta iz vode vire njeni neugledni, crveni cvjetići sa žutim prašnicima. Ova biljka može dosegnuti tri metra raste, raste vrlo gusto i ukorijenjena na dnu. Njeni listići djeluju bodljikavo, ali zapravo su mekani, lako to vidimo kad se u zraku mlohavo objese. U mirnoj vodi krocanj ne treba potporu poput biljaka u zraku. Zanimljivo je, da iz otkinutih dijelova nekih od tih biljaka nastaju nove biljke što se zove vegetativno razmnožavanje, a to još dodatno pomaže bujanju.

Raste u plitkim jezerima i močvarama kontinentalne Hrvatske.

Ove močvarne biljke imaju i dobru stranu. Da bi rasle, iz vode uzimaju mineralne tvari poput fosfata i nitrata te ih ugrađuju u svoja tijela i tako djeluju kao biljni filtri koji pročišćuju vodu. Znajući da resa, ali i trska te ostale biljke godišnje potegnu i nekoliko metara, vrlo su efektivni u pročišćavanju vode.

Resa je mnogima problem na kupalištima.