orhideje

Orhideje su često ukrasi livada i pašnjaka, a Hrvatska s 129 vrsta je u vrhu eurospke raznolikosti.

Orhideje su česte na travnjacima, iako neke vrste dolaze i u močvarnim područjima te šumama.

U tropima su orhideje često epifiti, odnosno rastu na drveću, no u Hrvatskoj sve rastu iz tla. To su višegodišnje biljke čiji sezonski izbojci sa svjetovima rastu iz podzemne stabljike odnosno rizoma.

Karakterističan je njhov cvijet, a jedna latica pretvorena je u mednu usnu ili labellum u položaj donje latice. Ona može biti cjelovita, ali je češće raščlanjena ili s brojnim privjescima, često je produžena i u ostrugu s nektarijem koji privlači kukce. Kak kukac sleti na cvijet pelud (polinarij) se zalijepi za kukca koji ga prenese na drugi cvijet koje ujedno opraši.

Detalj cvijeta

Neke vrste naših orhideja privlače kukce specifičnim oblikom kao što su kokice koje privlače pčele, ose i slične kukce, a neke vrste kokica ispuštaju i feromone mnoge ispuštaju feromone ili slične tvari čime privlače mužjake na cvijet.

Bertolonijeva kokica, Ophrys bertolonii, orhideje
Bertolonijeva kokica, (Ophrys bertolonii)

U Hrvatskoj je do danas popisano 129 vrsta orhideja, čime je Hrvatska svrstana u vrhu europskih zemalja po broju vrsta orhideja.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...