Jaglac – proljetni ukras

Jaglac – proljetni ukras

Jaglac (Primula vulgaris) jedan je od prvih vjesnika proljeća koji često raste još iz snijega.

Ova biljka ima naborane listove koji su dlakavi na naličju. Rubovi listova su uvijeni i nepravilno nazubljeni. Rastu iz rozete. Stabljika je reducirana. Cvijetovi su dvospolni s pet latica žute boje te privlači kukce na oprašivanje. Brojne vrste roda Primula su rasprostranjene od sjevera Europe do juga te jugozapane Azije do sjeverne Afrike. Samoniklo raste u listopadnim šumama Panonske Hrvatske, Gorskog kotara, Like i Velebita.

Interesatni su sinonimi narodnih naziva u Republici Hrvatskoj za jaglac su u upotrebi i sljedeći nazivi: jagorčevina, jagorčica, jagorčika, jagotac, jaglika, fek, igavec i vesnjača. Pretpostavlja se da je naziv vesnjača povezan sa staroslovenskom mitologijom pema kojoj je Vesna božica mladosti i proljeća, proljetne radosti i budnosti.

Jaglac, Primula vulgaris

Zbog rane cvatnje i izuzetne ljepote ljudi su vrlo rano počeli uzgajati jaglac. Danas su u hortikulturi uzgojeni brojni varijeteti čak različitih boja cvjetova.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...