halofiti, petrovac

Obalne biljke na kamenoj i šljunčanoj podlozi u zoni su prskanja mora i nazivaju se halofiti.

Na morskoj obali rastu biljke halofiti. U su pojasu prskanja mora, ali mjestimice i podalje od mora, gdje je zbog snažnih vjetrova izražena posolica, pa je tlo zaslanjeno. Biljke su stoga prilagođene na mnogo soli malo vode i puno sunca i vjetra.

biljke, halofiti, mrižica
mrižica

Najpoznatije vrste su mrižica, petrovac i jastučasti trputac.

Slično je i na  šljuncima morske obale, često bogate organskim tvarima i naplavinama. Ovdje rastu primorska morguša, bodljikava solnjača. Primorski dvornik, više vrsta mlječika i druge vrste. Posebno se ističe rijetka primorska makovica itd, lijepih žutih cvjetova.

biljke, halofiti, primorska makovica
primorska makovica

Dijelovi niske obale pod utjecajem plime i soeke te ušća rijeka su močvarna staništa. Kako su na durektnom doiru mora, i ove biljke su halofiti. Najpoznatija je caklenjača, a rastu i primorska pepeljuga, primorski oman i drugo.

biljke, halofiti, caklenjača
caklenjača
O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...