Kako razlikovati jelu, smreku i bor?

Kako razlikovati jelu, smreku i bor?

Jela, smreka i alepski bor tri su najznačajnije crnogorice u našim planinama, no jako su slične. Naučimo kako ih razlikovati.

Izbor različitih vrsta je veliki, no kako uopće razlikovati jelu, bora i smreku. Vrlo jednostavnom metodom. Pogledajte iglice. Kod alepskog bora su iglice smještene u čuperku po dvije do pet zajedno, dok su kod jele i smreke pojedinačno poredane po grančici. Jelu i smreku najlakše je razlikovati po habitusu, odnosno obliku i rasporedu grana po deblu i obliku krošnje, koji je lako uočiti i iz daljine.

Smreka ima šiljast vrh, grane su joj obješene, te je piramidalnog habitusa, a češeri joj vise. Jela za razliku od smreke ima tanjurasti vrh, uspravne grane i češere koji se raspadaju još kad su na stablu. Smreka ima četverouglaste iglice pa su više okruglaste, dok su one kod jele plosnate i imaju dvije bijele pruge s donje strane.

Vrste se lako razlikuju i po grančicama bez iglica. Iglice smreke nalaze se u kratkoj peteljci koja ostaje na grančici kada iglice otpadnu, pa je grančica hrapava. S druge strane iglice jele na svojoj bazi izgledaju poput malih diskova koji su zalijepljeni za grančicu, pa kada iglice opadnu grančica ostaje glatka.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...