Kunić ili zec? Kako ih razlikujemo

Kunić ili zec? Kako ih razlikujemo

Ljudi miješaju ove dvije vrste s pravom – vrlo su slične u izgledu i ponašanju, ali postoje svejdeno i razlike. Nauči i ti razlikovati zeca i kunića.

Zečevi imaju dugačke uši i noge. Za razliku od zečeva kunići imaju kraće uši i stražnje noge te su općenito sitnije građe. Kunići su stoga i sporiji.

Kunići su jednolično smeđe obojeni cijele godine, dok zečevi mijenjaju boju – ljeti su smeđkasti, a zimi sivkasti.

Kunići kopaju jazbine u zemlji kojima se razmnožava i skriva od opasnosti. Zečevi spavaju i skrivaju se na tlu, skriveni u vegetaciji.

Novorođeni kunići su slijepi goli te potpuno bespomoćni, dok su mali zečevi odmah spremni za kretanje. Zato majka kunića stvara meko gnijezdo koje oblaže travom i dlakom, a kad se ide hraniti, još ga više ušuška u stelju. Majka zeca samo ostavi mlado da se skriva u visokoj travi.

Kunići su i društveniji te žive oko brloga dok su zečevi samotnjaci i zajedno su jedino kada se pare.

Zec u  Hrvatskoj živi posvuda,  a kunić samo u sredozemnom dijelu Hrvatske.

Kunići su pripitomljeni i drže se kao ljubimci ili hrana, dok zečevi nisu.

Zečevi jedu i tvrđu hranu poput kore i grančice dok se kunići hrane uglavnom travom. Zečevi se hrane posvuda, dok kunići u blizini svojih brloga. To ćeš uočiti po njihovom izmetu – suhim kuglicama na tlu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...