Vatrena stjenica (Pyrrhocoris apterus)

Vatrena stjenica (Pyrrhocoris apterus)

Vatrena stjenica (Pyrrhocoris apterus) jedna je od prvih kukaca koje vidimo u rano proljeće. Katkad se tlo crveni od ovih kukaca.

Ovi kukci pripadaju velikoj i šarolikoj skupini stjenica. Kao i u drugih stjenica, prednja su im krila dijelom hitinizirana, donja su opnasta i tvore polupokrilje. Vatrene stjenice dobile su naziv od crvenocrne boje. Na crvenom polukrilju prepoznatljivi su crni oblici – veliki trokut, dvije točke te dvije veće, nepravilnije mrlje. Tijelo je duguljasto i ovalno, s dugačkim i crnim člankovitim ticalima te nogama.

Ova je vrsta česta u šumama, ali i u gradskim parkovima, uz kuće… Redovito ju nalazimo uza stabla lipe čijim se sjemenkama hrani. Dolazi i uz crni sljez na kojemu siše sokove, a hrana joj je i mrtva organska tvar s tla. Ova je stjenica često vrlo brojna pa treba paziti kuda se gazi. Ujesen i zimi te u rano proljeće zadržavaju se na toplijoj, južnoj strani stabala. Još je zanimljivije da ih nerijetko nalazimo u parovima, i to spojene sa stražnje strane. Takvu sliku najčešće viđamo u proljeće, za parenja. Tako ostaju satima, često i danima. Mužjaci time osiguravaju da budu jedini očevi potomstvu ženke s kojom se pare.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...