Rossijev paličnjak (Bacillus rossius)

Foto: Ferran Pestaña

Rossijev paličnjak (Bacillus rossius) djeluje poput grančice bora, a za razmnožavanje mu često nije potreban mužjak.

Ovaj je kukac dio skupine kukaca pomalo nezgodna naziva – nakaznika. Noge su mu vrlo dugačke i tanke te strše, ali i često pripijene uz tijelo. Na tijelu paličnjaka dobro je uočljiva glava s kratkim člankovitim ticalima i sitnijim složenijim očima. Na kraju tijela nosi člankovite nastavke (cerke). Tijelo je dugačko oko 10 cm, relativno tanko i valjkasto. Rossijev paličnjak može biti zelen, maslinast ili siv, a površina tijela hrapava i s izraslinama, bradavicama te podsjeća najčešće na neravnu grančicu bora ili neke druge biljke. Često ga stoga nalazimo u gustoj vegetaciji, katkad i na tlu. Tom je tromom i sporom kukcu prikrivanje jedina obrana od grabežljivaca, a nema ni krila.

S donje su strane glave usni organi prilagođeni grizenju i usitnjavanju hrane. Hrane se lišćem, često kupine, ali i ostalih biljaka. Vrlo je malo mužjaka paličnjaka, pa se mlade jedinke razviju iz neoplođenih jaja, što se zove partenogeneza. Ličinke nemaju ni stadij kukuljice. Rossijev paličnjak živi u priobalnom području Hrvatske, a dolazi još i vrsta Bacillus atticus.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...