Ličinke kukaca u vodi

Ličinke kukaca u vodi

Kad okrenemo kamen  brzog potoka ili rječice, gotovo ćemo sigurno naći neke od čestih stanovnika dna. Česti su ličinke kukaca ‒ obalčari, vodencvjetovi, vretenca i tulari.

Dno naših rijeka i močvara prepuno je života. Među njima su i ličike kukaca obalčari, vodencvjetovi, vretenca i tulari. Ličinke općenito podsjećaju na odrasle kukce, ali nemaju krila. Nemaju ni stadij kukuljice. Bočno su spljoštene, s pandžicama ili kukicama na nogama (neke i na kraju zatka) kojima se zakvače za dno da ih ne odnese struja. Dišu pomoću malih, vanjskih škrga. Ličinke kukaca u vodi prilično sliče pa ih razlikujemo po nekoliko detalja, posebno po izraslinama na zatku. Ličinke vodencvjetova imaju tri (iznimno dva) nastavka na kraju zatka te škrge na člancima zatka. Na vrhu stopala imaju po jednu pandžicu.

vretenca, odonata
Ličinka vretenca

Ovi kukci dio života provode kao ličinke u vodi, a kao odrasli kukci na kopnu. Odrastanje u vodi  mnogima je najdulji dio života. Vodencvjetovi tako žive na dnu vode tri godine, a na zraku samo jedan jedini dan. Jedini je cilj krilatih, odraslih kukaca  razmnožavanje, a nemaju vremena ni za udvaranje pa odmah nasrću na ženke, i po 20-ak njih na jednu. Taj  urnebesan ples krhkih kukaca izgleda kao snježna mećava usred proljeća! Nakon parenja mužjaci ugibaju i padaju masovno na površinu vode. Izgleda kao da je voda procvjetala pa otud i naziv vodencvjetovi. Odrasli kukci drugih skupina mogu se hraniti pa njihov život traje i nekoliko tjedana.

tulati, Trichoptera
Ličinka tulara

Odrasli tulari  kukci su poput moljaca, imaju dlakava krila koja su pri mirovanju položena poput krova na tijelu te velika ticala. Ličinke grade posebne prenosive kućice u obliku tuljcaod kamenčića, grančica, praznih puževih kućica i ostalog materijala na dnu. Lijepe ih pomoću izlučevina iz žlijezda. Druge ličinke tulara grade i mreže u obliku vrša ili lijevka koje zakvače između biljaka ili kamenja te  njima hvataju sitne organske čestice za hranu. Neke su vrste i grabežljive. Na kraju zatka imaju dvije pandžice, a glava i prsa   jako su im oklopljeni. Ličinke obalčara imaju na zatku dva dugačka i člankovita nastavka. Na osnovi nogu strše male škrge koje titraju i stvaraju struju vode sa svježim kisikom. Stopalo je građeno od triju članaka, s dvjema pandžicama na vrhu. Žive najčešće ispod kamenja gdje se hrane ličinkama drugih kukaca.

vodencvijet, Ephemeroptera
Odrasli vodencvijet
O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...