Vrbina strizibuba (Lamia textor)

Vrbina strizibuba (Lamia textor)

Vrbina strizibuba (Lamia textor) jedna je od naših vrsta strizibuba koja se razvija u vrbi.

Strizibube ili cvilidrete su kornjaši valjkastog, produženog tijela i izduženih ticala, koja u mužjaka mogu biti duža od tijela. Odrasli oblici (imaga) roje se uglavnom u lipnju i srpnju, a pojedine vrste i ranije ili kasnije. Ženke odlažu jajašca na koru, u koru ili u pukotinu drveta, a ličinke žive uglavnom u drvetu, gdje se hrane i stvaraju nepravilne hodnike ispunjene piljevinom, promjera i do nekoliko cm. Ovisno o vrsti, razvoj ličinke traje 1 do 4 godine.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Većina strizibuba ima sposobnost stridulacije, proizvodnje zvuka koju omogućuju hitinizirane strukture prsišta, po čemu porodica i dobiva ime. Zvuk nastaje trenjem ili struganjem prsnih kolutića jedan o drugi. Strizibube imaju mali broj prirodnih neprijatelje, prvenstveno su to djetlići, te neke vrste osa najeznica i drugih kukaca, ali i sisavaca poput glodavaca i ježeva.

Velika vrbina cvilidreta ili vrbina strizibuba (Lamia textor) razmjerno je veliki kornjaš dugih ticala iz porodice strizibuba (Cerambycidae). Ličinka, koja naraste do 40 mm, razvija se u vrbi (Salix sp.), rijeđe u brezi i topoli, gdje se hrani i buši hodnike ponajprije u glavi korijena, čime sprječava normalan razvoj drveta. Odrasli oblik dugačak je do 32 mm pojavljuje se od travnja do listopada. Životni ciklus vrste traje 3-4 godine.

Vrbina strizibuba

Vrsta je rasprostranjena većim dijelom Europe i sjeverne Azije. Radi nepovoljnog utjecaja ličinke na vitalnost stabla, strizibube se u šumarskoj literaturi smatraju štetnicima.

O autoru:

Luka Hercigonja biolog je amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...