Kopnica – klizač po vodi

Kopnica – klizač po vodi

Na rijeci je uz obalu gužva. Kao pravi klizači na ledu, na desetke vitkih kukaca kopnica kopnica (Aquarium paludum) klizi elegantno površinom vode.

Razlika je samo u tome što imaju šest nogu umjesto dviju i nemaju klizaljke. Umjesto toga su im noge i tijelo prekriveni sitnim dlačicama koje odbijaju vodu. Na četvornome milimetru imaju nekoliko tisuća takvih dlačica. Usto, između njih se i skuplja zrak koji djeluje poput sićušnih plivalica, pa se lagane kopnice ne utapaju ako ih pogodi kap vode ili zagnjuri nešto drugo. No kopnice se koriste površinskom napetošću vode, odnosno slojevima molekule vode. Potom raspoređuju težinu na veću površinu pomoću dugačkih, vitkih i široko raširenih nogu, baš kao što se mi držimo na snijegu pomoću krplji. Unatoč ovako opasnoj podlozi, kopnice su brzi i spretni klizači pa ih je katkad teško pratiti okom. Također, na vratolomijama koje izvode pozavidio bi im i kaskader. Srednjim nogama veslaju, a stražnjim kormilare. Pritom stvaraju vodeni val na kojem “surfaju”.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Prednji im je par nogu kraći i ima više namjena. Njima osjećaju valiće nastale kada potencijalni plijen padne na vodu. Kopnice su grabežljivci te hvataju ponajviše kukce i pauke, ali i ostale životinjice. Ne libe se ni strvina, ali i kanibalizma. Kad ga pronađu, plijen hvataju pandžicama na prednjim nogama i onda ga počnu isisavati. Veći plijen okruže kao lavovi i zajednički ga žderu. Istodobno, plijen su ponajviše pticama. Žabe i ribe ih ne vole baš zbog neugodna mirisa iz žlijezda na prsima.

Mužjak kopnice stvara valiće i time daje na znanje ženki da je u blizini. Ako mu dopusti parenje, ostat će zajedno cijele reproduktivne sezone i on će ju čuvati od ostalih mužjaka. Danju su zajedno, a noću ženka polaže jaja. Ženka polaže jaja na stijene ili vodenu vegetaciju. Izvan sezone razmnožavanja kopnice su često u velikim skupinama koje im olakšavaju lov.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...