Ribarica – zmija koja roni

Ribarica – zmija koja roni

U pličini se polagano provlači vodena zmija ribarica (Natrix tesselata). Slična je bjelouški, ali je još vezanija uz vodu.

Mnogi se ribarice plaše jer im sliči riđovki, najviše zbog uzorka pravilnih tamnih pjega na leđima te zašiljene glave. Te pjege mogu biti velike, male ili ih nema. Ponekad su spojene i tvore tamne crte na leđima i bokovima. Ribarica je najčešće sivkasta ili smećkasta, ali katkad i žućkasta ili zelenkasta. Obično naraste oko 80 cm, nekad i više od metra. Životnim je stilom slična srodnoj bjelouški, jedino ribarica redovito roni.

Saznajmo više o zmijama Hrvatske!

Može dobro i dugo roniti i do dva sata. U vodi lovi plijen, uglavnom sitne ribe, nekad vodozemce. Često čeka u zasjedi na dnu ili se polako šulja i potom naglo hvata plijen te često odlazi na sigurno mjesto da bi ga progutala. Zna biti prilično brojna, a nerijetko više ribarica lovi vrlo blizu. I same su plijen drugim životinjama, osobito pticama. Kao obranu izlučuju smrad, a katkad se prave mrtve.

ribarica, Natrix tesselata, zmije, mrežnica

Ribarice nalazimo širom Hrvatske, uza stajaće ili sporotekuće vode. Mogu se pariti u skupinama. Polažu uglavnom 5 – 25, katkad do 30 jaja u pukotine u kamenju ili ispod njega. Male su zmije dugačke 14 – 25 cm, mužjaci sazriju nakon tri, a ženke poslije četiri godine.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...