Ćubasti gnjurac – plesač na vodi

Ćubasti gnjurac, Podiceps cristatus

Okićen u vrijeme parenja, ćubasti gnjurac izvodi “svadbeni ples”. To je ptica jezera i močvara.

Ćubasti je gnjurac vrlo elegantna ptica koja u doba gniježđenja dobiva lijep “kostim”. Ima dugi vrat, bijele obraze, crnu glavu i smeđecrveno perje vrata te stršeću perjanicu na vrhu glave. U to doba, u ožujku i travnju, viđamo ga dok plovi po površini jezera. Onda se jedan partner zaleti prema drugom mašući krilima i gotovo trčeći po vodi. Kada dođe blizu, par se prsa uz prsa uspravlja na vodi, trese glavama i udara nogama po vodi, a često ima i vodeno bilje u kljunu. Onda zasjednu u vodu i elegantno se uvijaju vratom i glavama.

Taj ritual može trajati danima, a ovisno o vremenu počinje i još kasno zimi ili u rano proljeće. Od svibnja par gradi gnijezdo, uz rub vegetacije, ali često usred zarasle vodene površine s drugim kolonijalnim pticama poput čigri. Gnijezdo je nakupina vodenog bilja. U njemu na 3 – 6 jaja leže oba roditelja do mjesec dana. Kad nisu u gnijezdu, jaja zatrpaju biljem da se ne hlade ili pregrijavaju. Brzo poslije izlijeganja ptići mogu samostalno plivati, čak i roniti, a roditelji ih u početku “voze” skrivene u perju na leđima.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Gnjurac je česta ptica na jezerima, ribnjacima … Hrani se najviše ribom, ali i sitnijim vodenim životinjama. Može dobro i do minute roniti zahvaljujući plivajućim kožicama između prstiju. Ribu guta na površini.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...