Pasji zub – proljetna elegancija

Pasji zub – proljetna elegancija

Pasji zub (Erythronium dens-canis) jedna je od najranijih i najljepših proljetnica.

Pasji zub je višegodišnja zeljasta biljka, a u nas raste kao jedina vrsta roda Erythronium (spada u porodicu ljiljana). Ovu lijepu proljetnu biljku naći ćemo u mješovitim šumama hrasta kitnjaka i graba, no i u brdskim i bukovim sastojinama, rjeđe  u crnogoričnim šumama. Raste najviše na sušijim, polusjenovitim staništima listopadnih šuma, na rastresitim, humusnim tlima bogatima dušikom.

Rasprostranjena je u središnjoj i južnoj Europi te u dijelovima Azije sve do Japana. Kod nas je česta u  šumama Panonske Hrvatske, Gorskog kotara, Like i Velebita, ali i obalnim planinama Dalmacije. Možemo je naći od nizina do 1000 m nadmorske visine.

Ima izduženu bijelu lukovicu koja izvana ima tanki smeđi ovoj, na presjeku je bijela. Stabljika je uspravna i gola, duga od 10 – 25 cm, na vrhu s jednim do rijetko dva cvijeta.

Na stablici se nalaze i dva nasuprotna debela elipičasta lista, dužine do 10 cm, s čitavim rubom i uglavnom purpurnim ili bijelim pjegama. Cvjetovi su dvospolni, viseći, bez mirisa. Bojom i oblikom donekle podsjećaju na cvijet ciklame. Elegantno ocvijeće od 6 duguljastih i slobodnih listića ružičaste su boje. Dugi su do 4,5 cm, široki do 1 cm i prema nazad jako uvinuti. Plodnica je trogradna i nadrasla, sadrži više sjemenih zametaka. Prašnika ima šest, dvostruko su kraći od listova ocvijeća. Biljka cvate u rano proljeće, od veljače do travnja, među prvim je proljetnicama. Plod je obrnuto jajasti tobolac tupih rubova koji sadrži brojne svijetlosmede sjemenke koje raznose mravi.

Biljka je hranjiva i bogata škrobom. Za jelo se koristi lukovica, može se sušiti, mljeti i koristiti kao brašno ili se kuha 10 min u slanoj vodi. Pošto je stabljika tanka, lukovice je teško isčupati. Zbog atraktivnog i iznimno lijepog cvijeta i rane cvatnje, prije nego šuma prolista, pasji zub spada među najljepše proljetnice.

U hortikulturi je vrlo cijenjen i tražena je vrsta. Pogodan je za kamenjare. Osjetljiva je vrsta a ugrožena vrsta je zbog nekontroliranog i nepotrebnog skupljanja i vađenja cijele biljke. Kod nas se vodi kao osjetljiva svojta i zaštićena je vrsta.

Pasji zub, Erythronium dens-canis
O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...