Visibaba – prvi vjesnik proljeća

Visibaba – prvi vjesnik proljeća

Visibaba (Galanthus nivalis) najpoznatija je proljetnica i prvi vjesnik proljeća.

Vrlo rana i dobro poznata proljetnica iz porodice sunovratki (Amaryllidaceae), koja cvate već u siječnju, čak i ranije. Višegodišnja je biljka koja raste iz lukovice. Pri dnu stabljike izlaze dva linearna lista, a pri vrhu jedan bijeli cvijet, povijen prema dolje. Cvijet je sastavljen od šest latica: tri veće vanjske i tri manje unutarnje. Plod je tobolac sa sjemenkama, koje raznose mravi i vjetar. Biljka izraste 10 – 25 cm u visinu.

Visibaba voli vlažna tla i sjenovite položaje, pa je nalazimo u šumama i gajevima, uz rijeke i potoke, na livadama, ali i u vrtovima, gdje se rado uzgaja kao dekorativna biljka. U Međimurju je visibaba vrlo rasprostranjena i nerijetko prekriva čitave površine livada, šumskog tla, padine nasipa itd. Iako posjeduje određena ljekovita svojstva, valja je tretirati kao otrovnu biljku.

Visibaba je zaštićena vrsta koja se u komercijalne ili osobne svrhe smije skupljati isključivo u skladu s propisanim ograničenjima. Ipak, savjetujemo da visibabe – kao i sve druge proljetnice! – ne ubiremo, već da ih ostavimo u njihovim prirodnim staništima.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Tekst: Mišo Rašan, fotografije: Luka Hercigonja

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...