Podbjel (Tussilago farfara)

Podbjel (Tussilago farfara)

Još jedna rana biljka čije žute cvjetove opažamo već krajem zime je podbjel (Tussilago farfara).

To je trajnica je iz vrlo bogate porodice glavočika (Asteraceae), koja sadrži oko 1620 rodova i preko 23.600 vrsta. Biljka cvate prije nego što izađu listovi. Tada je visine do 15 cm, a kasnije, kada se razviju veliki, krpasti i nazubljeni listovi, izrasta u biljku visoku do 30 cm. Korijen je vrlo snažan i može dopirati do 1m dubine.

Razmnožava se sjemenkama i podancima (rizomom tj. podzemnom stabljikom). Biljka je vrlo otporna i često ima pionirsku ulogu u obraščivanju tla, što znači da priprema uvjete za naseljavanje drugih vrsta. Nalazimo je uz ceste, putove, nasipe, potoke, obale rijeka, uz željezničke pruge itd. U Hrvatskoj je široko rasprostranjena i česta biljka.

Cvjeta tijekom ožujka i travnja ili ranije ako to dozvole vremenske prilike, a listovi se pojavljuju u svibnju kada završi cvjetanje.

Podbjel, Tussilago farfara

Podbjel se u narodnoj medicini prvenstveno koristi kao lijek protiv kašlja (Tussilago dolazi od lat. tussis = kašalj) i to kao pomoć pri iskašljavanju i kao lijek za ublažavanje bolesti dišnih organa. U tu svrhu sabiru se list i cvjetne glavice. Međutim, radi dokazanog prisustva pirolizidinskih alkaloida, koji štetno utječu na jetru i imaju kancerogeni učinak, preporuča se izbjegavati dugotrajniju upotrebu podbjela.

Tekst: Mišo Rašan, fotografije: Luka Hercigonja

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...