Plućnjak – ljekovita proljetnica

Plućnjak – ljekovita proljetnica

Plućnjak (Pulmonaria officinalis) ljekovita je biljka proljetnica naših listopadnih šuma.

Plućnjak je zeljasta višegodišnja biljka koja zimu preživljava u obliku podzemne stabljike. Podzemni podanak je vrlo razgranat. Iz njega već u rano proljeće izbijaju listovi i nadzemna cvjetna stabljika. Listovi su naizmjenični, gornji u odnosu na donji je uvijek pod kutem od 90°. Takav raspored listova sprječava međusobnu zasjenu.

Listovi u rozeti su na dugim peteljkama, a listovi na zeljastoj stabljici su sjedeći jer je peteljka reducirana. Na plojkama listova se razlikuju svjetla i tamna područja prekrivena mnoštvom dlačica. Cvjetovi su smješteni na kratkim cvjetnim stapkama. Latice su na početku cvatnje crvenkaste ili ružičaste, a tijekom cvatnje mijenjaju boju u ljubičastu i plavu. Plućnjak cvate već koncem veljače te u ožujku i travnju. Oprašivanje obavljaju kukci, osobito pčele. Iz cvijeta nastaje plod u obliku oraščića.

Plućnjak, Pulmonaria officinalis

Plućnjak je dobro rasprostranjen gotovo u svim listopadnim šumama Panonske Hrvatske, Gorskog kotara, Like i Velebita. Biljka sadrži flavonoide, alantoin i silicijevu kiselinu. Kao što sam naziv kaže, u narodnoj medicini nadzemni dijelovi biljke korišteni su za liječenje plućnih bolesti, naročito za iskašljavanje. Suhi izdanci biljke se upotrebljavaju za pripravu različitih čajeva, najčešće u kombinaciji s drugim biljkama.

Tekst: Mišo Rašan, fotografije: Luka Hercigonja

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...