Stolisnik – ljekovita i otporna biljka

Stolisnik – ljekovita i otporna biljka

Stolisnik (Achillea millefolium) je ljekovita biljka koju nalazimo na različitim staništima, vrlo je otporna na okolišne uvjete.

Stolisnik (Achillea millefolium) je ljekovita trajnica iz porodice glavočika cijevnjača (Asteraceae), rasprostranjena Europom, Azijom i Sjevernom Amerikom. Smatra se korovnom biljkom. Voli suha do umjereno vlažna tla i raste pojedinačno ili u skupinama – na različitim terenima: livadama, pašnjacima, osunčanim čistinama, uz polja i puteve, u voćnjacima, vrtovima, po nasipima itd. Stolisnik je vrlo otporan na sušu i mraz.

Rano u proljeće iz trajnog podanka najprije izbiju listovi u rozeti, a zatim izrasta uspravna stabljika, 30 – 80 cm u visinu. Sitno višestruko perasto razdijeljeni listovi poredani su naizmjenično. Bijeli ili ružićastobijeli cvjetovi skupljeni su u paštitasti cvat na vrhu stabljike. Stolisnik cvate od svibnja do rujna. Plod je roška dužine oko 2 mm. Biljka se razmnožava sjemenkama i dijeljenjem korijena.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Stolisnik sadrži eterična ulja (azulen, cineol i dr.), gorku tvar ahilein, razne kiseline, flavonoide i niz drugih tvari koje biljku čine izuzetno ljekovitom, radi čega ona već tisućljećima nalazi široku primjenu u narodnoj medicini. Biljka ima antiseptička i protuupalna svojstva. Zgnječenim listovima stolisnika oblažu se svježe rane. Stolisnik se upotrebljava i za čišćenje krvi, protiv raznih krvarenja, kod bolesti kože, dišnih organa, bubrega, jetre, želuca, crijeva, mjehura, kao i srca i krvožilnog sustava. Djeluje povoljno i na smirenje živaca. Biljka se koristi u obliku čaja, praška (za posipanje rana ili unutarnju primjenu), tinkture, vodenog ekstrakta itd. Eterična ulja iz stolisnika upotrebljavaju se u medicini, farmaciji i kozmetici.

Mladi listovi su jestivi i koriste se u prehrani kao dodatak salatama ili kao začin sličan peršinu. Stolisnik se koristi i u liječenju domaćih životinja. Sabire se nadzemni dio biljke u vrijeme cvatnje, koji se veže u snopiće i suši na prozračnom mjestu, u sjeni. Najbolje je ubrati samo vršni dio biljke, ne duži od 30 cm. Stabljika nema ljekovita svojstva pa je ne treba spremati sa suhim listovima i cvjetovima.

Rod Achillea dobio je ime po Ahileju, kojem je Afrodita, prema predaji, isprala petu stolisnikom. Radi sitno rasperanih listova koji izgledaju “kao da ih je tisuću”, vrsta dobiva naziv “millefolium”, dok je u hrvatskom nazivlju prihvaćeno ime stolisnik.

Tekst: Mišo Rašan, fotografije: Luka Hercigonja

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...