Dronjava pupavica (Rudbeckia laciniata)

Dronjava pupavica (Rudbeckia laciniata)

Dronjava pupavica (Rudbeckia laciniata) invazivna je vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, koja svojim gustim rastom može negativno utjecati na biološku raznolikost staništa na kojima se pojavljuje.

Dronjava pupavica je zeljasta trajnica iz porodice glavočika cjevnjača (Asteraceae). Od 17. stoljeća uzgaja se u Parizu kao ukrasna biljka, ali je danas i naturalizirana, osobito na riječnim obalama i drugim vlažnim staništima, ponajviše srednje Europe (udomaćeni je neofit). U Hrvatskoj je zabilježena u 19. stoljeću. Voli poplavna područja i vlažna tla.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Biljka naraste do 3 m u visinu. Stabljika je glatka ili neznatno dlakava. Donji listovi su dvostruko perasto razdijeljeni, s peteljkama; srednji listovi imaju 2-3 duboko urezana režnja, a gornji listovi su jednostavni, jajasti, sjedeći. Listovi su sivkasto-zeleni, glatki, cjelovitog ili grubo nazubljenog ruba.

Dronjava pupavica

Cvat je glavica na dugoj stapci. Vanjski, obodni cvjetovi su jezičasti i sterilni. Jezičci su žuti, dugi 3-6 cm i savijaju se unatrag. Unutarnji cvjetovi su cjevasti, dvospolni, vjenčića s 5 režnjeva, žuto-zelene boje. Plod je roška.

Dronjava pupavica cvate u srpnju i kolovozu. Uzgaja se i u hortikulturi, gdje su uzgojeni mnogi kultivari.

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...