Piljak – stanar zgrada i mostova

Piljak – stanar zgrada i mostova

Piljak (Delichon urbicum) je jedina ptica iz porodice lastavica u regiji. Obitava u naseljima i često uz mostove.

Piljak je s upadljivo bijelom trticom i donjim dijelom tijela potpuno bijelim. Odozgo su piljci crni s plavim odsjajem. Juvenilne jedinke su smećkasto obojene. Za razliku od lastavice, rep je tek plitko rašljast. Duljina ptice je otprilike 12 cm, dok je raspon krila 26 – 29 cm. Lete na većim visinama od lastavica.

Piljak se gnijezdi u čitavoj Europi i velikom dijelu Azije. Opisane su tri podvrste, od kojih najveći dio Europe nastanjuje nominalna, dok se na jugu gnijezdi podvrsta D. u. meridionale. Prirodno se gnijezdi na okomitim stijenama (u priobalju), no danas mnogo češće na zgradama u selima i gradovima. Čest je neželjen gost zbog buke i izmeta.

U hrvatskoj se gnijezdi od kraja travnja do rujna. Za razliku od lastavica, piljci svoje gnijezdo smještaju s vanjske strane zgrada, ispod nadstrešnice ili krova. Grade kuglasto gnijezdo od blata, a ulaz je kroz mali otvor na vrhu jedne strane. Sezona gniježđenja u Hrvatskoj traje od kraja travnja do rujna. U jednoj sezoni može imati 2 legla. U leglu je najčešće 3 – 5 jaja. Inkubacija jaja prosječno traje 14 – 16 dana. Mlade othranjuju oba roditelja, kojima treba oko 15 dana do izlijetanja iz gnijezda. Nakon godinu dana, mladi postaju spolno zreli.

Selica je, zimuje u Africi južno od Sahare i u jugoistočnoj Aziji Selidba traje od rujna do listopada i od ožujka do svibnja. Piljci se, preko Europe i Afrike, sele u širokom pojasu i ne koncentriraju se tijekom selidbe preko mora. Na zimovanju se hrane u zraku, na većim visinama, poput čiopa, pa su nalazi iz Afrike malobrojni. Selidba je najintenzivnija u travnju i rujnu.

U Hrvatskoj obitava 5 vrsta lastavica- ptica pjevica iz porodice lastavica (Hirundinidae) – daurska lastavica, lastavica, piljak, hridna lastavica i bregunica. Više o vrstama lastavica u Hrvatskoj.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...