Lastavice u Hrvatskoj

Lastavice u Hrvatskoj

U Hrvatskoj obitava 5 vrsta lastavica- ptica pjevica iz porodice lastavica (Hirundinidae) – daurska lastavica, lastavica, piljak, hridna lastavica i bregunica.

Kad govorimo o lastavici, mislimo na lastavicu pokućarku. No, u skupinu lastavica dolazi više vrsta, a u Hrvatsku dolazi njih pet.

Lastavice u Hrvatskoj:

  • Lastavica (Hirundo rustica) ptica je selica,  vjesnik proljeća, a ova ptice voli ljudsko društvo, kao i ljudi nju. Izvanredan je letač.
  • Piljak (Delichon urbicum). U gradovima je od lastavice  mnogo brojniji piljak. On je s donje strane tijela posve bijel i ima kratak rašljast rep, a s gornje strane je crn s jasnom bijelom prugom preko trtice.
  • Bregunica (Riparia riparia). Gnijezde se na strmim obalama naših većih rijeka gnijezde se bregunice. One su smeđe s gornje strane tijela, a odozdo su bijele sa smeđom prugom preko prsiju i imaju malo rašljast rep.
  • Daurska lastavica (Cecropis daurica). Živi u primorju. Ona je vrlo nalik lastavici veličinom i obrisom (dugi rašljasti rep), ali je s cijele donje strane kremasto bijela (nema riđe grlo) dok s gornje strane preko vrata i trtice ima prugu riđe boje.
  • Hridna lastavica (Ptyonoprogne rupestris). Živi na liticama i u kanjonima primorske Hrvatske. One su jednolično smeđe i nemaju rašljast rep te za razliku od ostalih vrsta lastavica zadržavaju tijekom cijele godine kod nas.
O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...