Uskolisna mlječika (Euphorbia cyparissias)

Uskolisna mlječika (Euphorbia cyparissias)

Uskolisna mlječika (Euphorbia cyparissias) je otrovna biljka sa zanimljivim cvjetovima i koja samoniklo raste na različitim sušnijim staništima.

Uskolisna mlječika je zeljasta višegodišnja biljka koja samoniklo raste na različitim sušnijim terenima poput suhih livada, neobrađenih površina sa šljunkovitom ili pjeskovitim podlogom, uz puteve, nasipe, pruge i sl.

Biljka ima nadzemnu i podzemnu stabljiku. Podzemna stabljika je zelene boje i grana se vodoravno ispod površine tla te iz nje na više mjesta izrasta korijen. Osim korijena, iz nje izrastaju bijeli pupovi nadzemnih izdanaka. Izdanak uskolisne mlječike sastoji se od jednogodišnje zeljaste stabljike koja na sebi nosi uske listove i cvatove na vrhu. Zeljasta stabljika može narasti i do 60 cm. Sjedeći listovi bez peteljki su zavojito raspoređeni na stabljici. Plojke listova smještenih duž stabljike su linealne, a plojke listova na samim završetcima bočnih ogranaka gotovo su igličaste. Mala površina plojki je posljedica štednje vode (manje puči – manji gubitci vode transpiracijom). Pricvjetni listovi su žućkasti zbog većeg sadržaja žutog pigmenta ksantofila.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Na vrhu zeljaste stabljike je smješten štitasti cvat plejohazij, koji je sastavljen od pojedinačnih cvjetova postavljenim na dugim cvjetnim stapkama. Glavna cvjetna stapka se grana u jednoj točci na više novih stapki. Svaka ta nova tvorevina se još jednom grana te na vrhu nosi cvjetove. Cvjetovi su žutozelene boje, reduciranog ocvjeća (bez čaške i vjenčića). Pet prašnika i jedan tučak obavijeni su nektarijima (ima ih 4) i pricvjetnim listovima (koji su najprije žuti, a kasnije crveni). Pricvjetni listovi ili brakteje imaju ulogu zaštite plodnice i prašnika. Sve zajedno tvori tzv. cijatij koji je u uskolisne mlječike dvospolan. Cvatnja započinje koncem ožujka i traje tijekom travnja i svibnja. Cvjetove oprašuju kukci, uglavnom pčele.

Uskolisna mlječika, Euphorbia cyparissias

Iz cvjeta nastaje plod u obliku tobolca. Kad su sjemenke zrele usplođe prsne i snažno izbaci sjemenke do 5 metara u daljinu od biljke. Sjemenke imaju elajosom. To je posebni nastavak na sjemenci u kojem ima hranjivih lipida i bjelančevima, pogotovo za mrave. Zbog toga mravi sakupljaju sjemenke i sudjeluju dodatno u njihovom rasprostranjivanju.

Uskolisna mlječika je otrovna, kao i cijela skupina mlječika. Cijela biljka je bogata mliječnim sokom koji sadrži različite otrovne tvari pa je nije poželjno konzumirati ni dirati.

Tekst: Mišo Rašan, fotografije: Luka Hercigonja

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...