Palčić – mala, ali živahna ptica

Palčić – mala, ali živahna ptica

Palčić (Troglodytes troglodytes) jedna je od najmanjih europskih ptica, ali svakako jedna od najslađih.

Naraste svega do 10 cm, a samo je kraljić još manji od njega. Smeđe je boje s tamnim valovitim prugama, svijetla grla i prsiju, kratka repa.  Karakterističan mu je kratak i uspravan rep. Skrovit je i češće se čuje nego viđa, glasajući se glasnim i čegrtavim “zerrr zerrr”. Neumorno leprša okolo. Palčić je svejed, hrani se kukcima, paucima, grinjama, bobicama…

Kad se čuje, pogled treba usmjeriti ne gore kao u većine ptica, već dolje. Najviše se zadržava nisko u raslinju ili uz drveće. Tu se i gnijezdi. U travnju mužjak gradi niz vješto sakrivenih gnijezda loptastog oblika. Nakon što ta gnijezda završi, mužjak ih sva pokazuje ženki. Ona odabire jedno i oblože ga perjem. Do kraja travnja ona će snijeti pet ili šest bijelih jaja s crveno-smeđim pjegama. Ženka sama sjedi na jajima 14 dana, a mladi ptići neće napustiti gnijezdo još najmanje dva tjedna.

Uobičajeno je da tokom ljeta imaju dva pologa i dok ženka sjedi na jajima iz drugog pologa, mužjak se brine o mladima iz prvog, stavljajući ponekad ptiće u jedno od svojih ostalih gnijezda. Ako je ljeto povoljno, s obiljem kukaca dostupnih za hranu, mužjak će dovesti drugu ženku i smjestit će je u neko od svojih ostalih gnijezda. U Hrvatskoj je brojna gnjezdarica, preletnica i zimovalica.

Palčić

Palčić nastanjuje Europu, sjevernu Afriku, planinske predjele Azije i Sjevernu Ameriku. Opisane su 44 podvrste. Gnijezdi se u vlažnim šumama s bujnim prizemnim slojem, ali i u drugim staništima, poput vriština, šikara i parkova.

Populacije sjeverne i istočne Europe su selice, dok su gnjezdarice južne i zapadne Europe djelomične selice ili stanarice. Seli se noću. Zimuje uglavnom unutar područja gniježđenja vrste. Teritorijalan je i tijekom zime kada nastanjuje još raznolikija staništa nego za gniježđenja.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...