Čvorak

Čvorak

Čvorak (Sturnus vulgaris) je na glasu kao kradljivac grožđa i voća: Ove crne ptice često znaju izvoditi letačke spektakle na nebu, a u proljeće odjekuje njihva ljubavna pjesma.

Čvorci su ptice veličine kosa, ali manje izdužena tijela. Crne su boje sa zelenim do purpurnim sjajem, ali prošaranim svijetlim točkama. U proljeće se mužjaci čvorka okite svadbenim perjem i tada sjaje još jače.

Čvorak je svežder. U proljeće i rano ljeto više je mesožder. Traži kukce, kišne gliste, čak i puževe. Često se nekoliko čvoraka skupi i temeljito pretražuje zemlju. Poslije, tijekom ljeta i jeseni, prelaze na voće i različite bobice. Često se hrane po smetlištima. Možemo ih vidjeti od središta gradova do najvećih močvara. Nema ih samo na planinama višim od 1500 m, velikim poljoprivrednim površinama te u prostranim šumama. Čvorci su društvene ptice; izvan sezone gniježđenja i kad idu na spavanje, skupi ih se katkad na tisuće. Tisuće ptica s nevjerojatnom lakoćom i koordinacijom skreću i mijenjaju smjer. Jata čas tvore golemu kuglu, čas lijevak pa se rasprše. Može se i poput tornada spiralno spustiti na zemlju.

U travnju mužjaci izvode pravu predstavu, nastojeći privući ženke. Na nekoj grani neumorno i isprekidano zvižde, zveče i cvrče, čas podižu glas, čas ga spuštaju, a mogu imitirati druge ptice, ali i pse, čak i kosilicu ili mobitel. Čvorak pjeva nakostriješena perja, cijelo se vrijeme propinje vratom i usmjerava kljun u visinu dok istodobno propinje krila.

Poslije parenja čvorak traži šupljine u drveću, no nije previše izbirljiv, pa se može useliti u pukotine stijena ili zgrada ili u kućice za ptice. Ženka leži na jajima i potom podiže mladunce, a katkad se jedan mužjak spari s nekoliko ženki. U leglu ima 3 – 8 jaja. Čvorci u Europi polažu jaja sredinom travnja, a mladi izlijeću potkraj svibnja ili na početku lipnja. Većina su europskih čvoraka selice. Rijetki prezimljuju u Europi. Čvorci iz Hrvatske zimuju u sjeverozapadnoj Africi.

Mladunci kreću ranije, već sredinom ljeta, no staju negdje da promijene perje (mitarenje). Ujesen im se pridružuju odrasli i svi zajedno kreću na put.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...