Sredozemna dlakavica – živi fosil

Sredozemna dlakavica – živi fosil

Sredozemna dlakavica (Antedon mediterranea) krakata je životinja iz skupine bodljikaša, živi fosil čiji su preci vladali morem prije više od 600 milijuna godina.

Sredozemna dlakavica podsjeća na zvjezdače i zmijače, ali ima više krakova. Ovaj organizam nema stapku već na donjoj strani tijela ima vijenac vitica u obliku čašice kojima se pridržava za morsko dno. Zna se primiti i za druge organizme. S usne strane tijela izlazi pet krakova koji se odmah rašljasto granaju tako da iz tijela izlazi deset krakova. Dugački su i do 10 cm. Na njima su brojni bočni ogranci koji izgledaju kao dlake, a otuda im i ime. Pri opasnosti se ti krakovi mogu smotati. Krhki su i pri otkidanju izrast će novi. Dlakavica je najčešće crvene, narančaste, rjeđe smeđe, žute ili bijele boje.

Krakovima filtrira vodu jer hrani se planktonom i drugim sitnim životinjama u moru. Hranu umata u sluz i prinosi je ustima. Najčešće leži na dnu ispruženih krakova, ali može se i kretati: slabo plivati, puzati, čak i “hodati” pomoću krakova. Danju se skriva, a noću izlazi. Živi na stjenovitu dnu obraslom algama i cvjetnicama, uvijek gdje su jače struje koje donose plankton. Često je u većim skupinama, u zajednici s mahovnjacima i gorgonijama.

Nalazimo je u Jadranskom moru na dubinama između 10 i 40 metara. Dlakavice su odvojenih spolova, a razmnožavaju se uglavnom u proljeće. Oplođena se jaja drže za dlakave krakove, a iz njih se razvijaju slobodno plivajuće ličinke. S vremenom odlaze na dno i preobražavaju u mlade dlakavice.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...