Crveni koralj – ukras Jadrana

Crveni koralj – ukras Jadrana

Foto: Parent Géry

Veće dubine skrivaju neke od najprivlačnijih i najčudnijih životinja – koralje. Oni su ukras Jadrana, no sve rjeđi, posebice kad dolazi crveni koralj (Corallium rubrum). 

Često se čuje da je koralj mineral po skeletu, biljka po izgledu i životinja u stvarnosti. Iako često sliče kakvu grmu, koralji su životinje iz koljena žarnjaka. Kao što im i ime kaže, u svome tijelu imaju žarne stanice koje sadržavaju organele koje se zovu žarnice, a služe za omamljivanje i hvatanje plijena. Za razliku od ostalih žarnjaka, koralji nemaju stadij meduze. Glavnina “tijela” nepokretna je i stalno usidrena za dno. Crveni koralj (Corallium rubrum) jedan je od najpoznatijih i naljepših.

Za razliku od primejrice pojedinačne crvene moruzgve ili vlasulje, koralji su zapravo velike naseobine na stotine i tisuće polipa. Prosječna kolonija crvenoga koralja velika je oko 15 cm, iako se nađe i onih do 40 cm. Genetski istovjetni polipi su sitni, neki veličine od nekoliko milimetara. U crvenog su koralja bijeli, gotovo prozirni, cjevastog su oblika s osam lovki. Lovkama polipi hvataju sitne organske čestice te zooplankton koji potom uvlače u jednostavno probavilo. Polipi se mogu povući u tijelo koralja koje samo i grade.

Skelet je crvenoga koralja čvrst, od kalcijeva karbonata. Karakteristična i magično primamljiva crvena boja potječe od karotenoidnog pigmenta. Živi koralj prekriven je mekanom, crvenom kožicom. Kolonije su različitih spolova. Muški koralji puštaju plivajuće spermije koji plivaju do ženskog polipa i u njemu oplode jaje. Ličinka se razvija oko mjesec dana te izlazi van pa se ubrzo na dnu počinju razvijati novi koralji. Raste vrlo sporo, manje od centimetra na godinu, ali zato doživi i stotinjak godina. Tek nakon 7 do 12 godina počinje se spolno razmnožavati.

Crveni je koralj sredozemna vrsta, a ima ga na cijeloj obali Jadrana. Koralje nalazimo na stjenovitom dnu, često na okomitim zidovima litica, prevjesa, podmorskih špilja… Uglavnom vole tamnija mjesta s malo sedimentacije, odnosno čistim morem. Rastu na dubinama od 5 do 200 metara, no u plićim dijelovima teško ih se može vidjeti zbog izlova. Ljudi vade crveni koralj već 5000 godina. Nekad se vjerovalo da ima magične moći i da štiti ljude i usjeve od zla, brani brodove od munja. U srednjem vijeku nosili su ga kao amajliju u novčaniku, a prah je služio za medicinske svrhe. Stanovnici otoka Zlarina od davnina su vadili koralje i isporučivali ga nadaleko.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...