Moruzgva (Actinia equina)

Moruzgva (Actinia equina)

Česta na stjenovitoj obali plitkog mora, moruzgva (Actinia equina) plijeni svojom crvenom bojom.

Moruzgva je žarnjak iz skupine koralja. Za razliku od koralja, ona nije kolonijalna vrsta, već je jedan cjelobviti organizam. Kuglasta je oblika, promjera tijela do 75 mm. Površina joj je glatka i mekana, tamnocrvene boje. Ponekad je i zelena, smeđa ili narančasta. Ima do 192 relativno kratke i debele lovke, poredane u 6 krugova. Na suhom za oseke ili pri opasnosti povlači ih u tijelo. Kao i svi žarnjaci, prilično je jednostavne građe, a tijelo joj je podijeljeno na komorice na bazi broja 6.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Živi pojedinačno, pričvršćena ljepljivim sekretom za podlogu. Aktivnija je noću, a danju je najčešće zatvorena. Čvrsto je pričvršćena za podlogu, ali može mijenjati položaj. Iako tipična za plitka mora, pronađena je i do dubine od 20 metara, a zabilježena je i u bočatim vodama. S obzirom na staništa u kojima živi, moruzgva je iznimno dobro prilagođena velikim temperaturnim razlikama. Moruzgva lovi sitne organizme, ali hrani se i organskim ostacima. Kao i svi ostali žarnjaci, lovi pomoću lovki na kojima su žarne stanice sa žarnim nitima. Hranu uzima u jedini otvor na tijelu. Žarne stanice nalazimo i drugdje po tijelu, a ispod lovki je prsten plavih točaka, svaka sa žarnim stanicama. Moruzgva se njima služi u borbi za teritorij s drugim moruzgvama, a to se događa kad se dodirnu lovkama. Crvena je moruzgva dvospolac koji se razmnožava i spolno i nespolno.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...