Morski pas modrulj (Prionace glauca)

Morski pas modrulj (Prionace glauca)

Foto: Mark Conlin

Pas modrulj (Prionace glauca) najopasniji je od svih jadranskih morskih pasa, ali su vrlo mali izgledi da će napasti ljude. Umjesto straha, moramo se diviti ovoj predivnoj životinji.

Sam pogled na modrulja ulijeva nelagodu. Njegovo je vitko tijelo pojam za eleganciju, ali i snagu te nemilosrdnost grabežljivca. Nema previše blagih linija, već ušiljenih, izduženih dijelova tijela stvorenih za eksploziju pokreta. Katkad, doduše, djeluje letargično. Naraste od 3 do 4 m, a ženke su veće od mužjaka. Repna mu je peraja velika, a gornja polovica duža od donje. Njome snažno pliva dok ostale peraje omogućuju okretnost. Prsne su peraje snažne i velike, a leđna je peraja manja. Zahvaljujući hidrodinamičnom tijelu postiže brzinu od 35 do 90 km/h, pa je jedan od najbržih morskih pasa na svijetu.

Gornji mu je dio tijela modrozelenkast, a donji svjetliji, gotovo bijel. Time se dobro uklapa u okoliš, gledan odozgo ili odozdo. Koža mu je prekrivena sitnim zupcima polegnutim od glave prema stražnjem dijelu tijela. Hrapavu su kožu nekad ribari upotrebljavali kao brusni papir, no ona omogućuje bolju plovnost. Morski psi, kao i sve hrskavičnjače, tonu pa moraju cijelo vrijeme aktivno plivati, osim kada se odmaraju na dnu. Nemaju kao koštunjače zračni mjehur, iako imaju povećanu jetru s uljima koja im donekle pomaže u održavanju plovnosti.

Na glavi su im vrlo velike oči i usta. Zubi su u modrulja trokutasti i vrlo oštri, a služe za hvatanje te trganje plijena, a ne za žvakanje, pa otrgnuti komad mesa progutaju. Najčešće love manju plavu ribu poput skuša, palamida, srdela te lignje. Nekad zgrabe raka, ščepaju pticu dok pluta na površini, a uzet će i strvinu većih životinja te otpatke s brodova. Modrulj je najaktivniji noću, a sva su mu osjetila dobro razvijena. Ima i dva posebna mehanorecepora kojima osjeća i najmanje vibracije te elektroreceptore.

Modrulj boravi najviše u otvorenome moru (pelagijal), katkad prilazi bliže obali, čak ulazi u zaljev ili kanal. Prezimljava u većim dubinama, a ljeti je bliže površini. Modrulji se pare u proljeće i ljeti. Ženka koti žive mlade, njih čak 25 – 50. Modrulj živi širom svijeta u umjerenim i tropskim vodama. Procjenjuje se da u ribarskim mrežama svijetu strada na milijune modrulja. Budući da ga privlači krv, potencijalno je opasan za ljude, ali u Hrvatskoj čovjeka nije napao više od 30 godina.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...