Žljezdasti nedirak – zanimljiva, ali invazivna vrsta

Žljezdasti nedirak – zanimljiva, ali invazivna vrsta

Žljezdasti nedirak (Impatiens glandulifera) invazivna je vrsta koja raste na vlažnim staništima, a odlikuju ga veliki, ružičasti cvjetovi i plodovi pucavci.

Dolazi na vlažnim staništima uz potoke, kanale, rijeke, jezera, bare i močvare. U povoljnim uvjetima ova invazivna biljka je vrlo agresivna te istiskuje sa staništa ostale zavičajne biljke.

Žljezdasti nedirak ili himalajski balzam je jednogodišnja biljka iz porodice neticaljki ili balzaminovki (Balsaminaceae). Domovina joj je Himalaja, a kod nas je prisutna kao strana, invazivna vrsta. U Europu je unesena kao ukrasna biljka u prvoj polovici 19. stoljeća i od tada se uspješno rasprostranila na staništima gotovo čitave Europe. U Hrvatskoj je prvi put zabilježena prije pedesetak godina.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Žljezdasti nedirak dolazi na vlažnim staništima uz potoke, kanale, rijeke, jezera, bare i močvare. U povoljnim uvjetima ova je biljka vrlo agresivna te istiskuje sa staništa ostale zavičajne biljke. Dobro se rasprostranjuje u šumama, naročito nakon sječe gdje razvija guste sastojine koje sprečavaju prirodno pošumljavanje zavičajnih drvenastih vrsta.

Uspravna stabljika (do 2 m visine) je zeljasta i razgranata. Bočni ogranci izrastaju u pažuscima listova. Duguljsto jajasti listovi su jednostavni na dugim peteljkama, pri vrhu blago ušiljeni. Rubovi plojki su pilasti. Cvjetovi su dvospolni, ružičastih latica. (U Engleskoj kažu da su oblikom slični kacigama engleskih policajaca.) Peteljke cvjetova izrastaju u pazušcu listova pri vrhu stabljike. Cvijet je pentameran, cvatnja traje tijekom cijelog ljeta. Žljezdasti nedirak rado oprašuju kukci jer je dobra medonosna biljka s puno nektara. Plod je tobolac, koji kad sazrije puca i na najmanji dodir (otud naziv nedirak) raspršuje sjemenke u krugu od nekoliko metara. Sjemenke se uspješno šire vodom i na druge načine.

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...